Projekten med att bygga vallalastbilar startade 2008 och har därefter ökat i komplexitet. Fram tills idag har SKAB byggt sex enheter till både skidskyttelandslag och längdskidlandslag. De senast levererade enheterna är 13,6 m trailers med hydrauliska utskjut på vardera sidan.

Trailern till Norge är uppföljaren till den som SKAB byggde 2009. Den senaste är dessutom utrustad med ett extra våningsplan, som gör trailern 6,5 meter hög när den är uppställd.

Båda trailrarna är komplett inredda med ventilationsanläggning samt utsugssystem för att transportera ut de hälsofarliga ämnena som finns i vallan. En stor faktor att landslagen investerar i dessa trailers är självfallet för att kunna prestera bättre skidor, men framförallt för att erhålla en bättre arbetsmiljö och då främst få bort den farliga rök som utvecklas när pulvervallan hettas upp.

– Fantastiskt roligt som svensk påbyggare få möjligheten att jobba med och bygga till dessa ledande skidlandslag. Blir spännande att följa utvecklingen under säsongen och se vad som kommer bli nästa steg, säger Tomas Andersson, VD för SKAB-gruppen.