Norska Norled satsar på vätgas och startar inom kort världens första vätgasdrivna bil- och passagerarfärja, MF Hydra, i Hjelmelandsambandet i Ryfylket i Norge. Linde (fd AGA) har valts som leverantör av den flytande vätgasen och ska även bygga och installera vätgaslagringsanläggningen för färjan.

Färjan MF Hydra kommer gå i drift sommaren 2021, till en början med batteridrift, och övergå i vätgasdrift senast till våren 2022 efter det att vätgasanläggningen installerats.

Den flytande vätgasen tas från Lindes storskaliga anläggning för vätgas i Leuna, Tyskland. Bunkring kommer ske lokalt från lastbil/trailer till tank ombord på färjan på ett säkert sätt.

Liknande effekt väntas

Alla analyser och ritningar utvärderas av norska sjöfartsdirektoratet och DNV, vilket säkerställer kvalitetssäkring av Norled.

Under 2015 introducerade Norled världens första batteridrivna färja MF Ampere, vilket ledde till att cirka 80 färjor hos norska färjeföretag kommer att vara batteridrivna under 2022. En liknande effekt förväntas för vätgasdrivna fartyg, där denna effekt också kommer att gynna kust- och nordsjötrafiken.