Den här dagen lunchade Nathalie i bilen i Sandsjöbacka. Som vanligt hade fullt med lastbilar och långtradare stannat till. Själv jobbar hon i en annan bransch. Ni kanske läste i förra numret om stöldhärvan och chauffören från Litauen.

På 50 meters håll såg hon hur en svart minibuss med två personer parkerade framför en av lastbilarna.

Nathalie:

– Männen började springa med svarta plastsäckar mellan bilarna och verkade stressade.

Filmade

Hon blev misstänksam och började filma under den kvart de höll på. Sedan ringde hon polisen:

– Jag blev kopplad till polisen i Västra Götaland, men de hade ingen ledig bil att skicka. Vakthavande befäl bad mig ta en sväng runt de två bilarna för att notera registreringsnumret på den svarta bilen. Jag har fotografiskt minne och behövde inte anteckna.

När bilarna körde därifrån kopplades Nathalie över till Hallandspolisen. Hon uppmanades följa efter lastbilen.

Poliserna tog över

– På motorvägen i höjd med Väröbacka såg jag en polisbil i backspegeln. Jag tyckte det tagit lång tid för dem att hinna ikapp men hade varit beredd följa efter till Varberg. Poliserna bad mig köra om lastbilen och välja nästa avfart för att köra hem så att jag inte blev synlig på plats av chauffören.

Varför gjorde du detta?

– Jag förstod att det var något skumt och tycker att de ska följa lagen som alla andra.

Var du rädd?

– Ja, efteråt. Två av männen är fortfarande fria och man vet inte vad de kan göra. Jag jobbade hårt men fick inte min identitet skyddad. Åklagaren trodde att det inte kommer att hända mig något. Men jag slapp vittna. Och det är svårt att hitta mig.

Nathalie tror att andra som stannar till på en rastplats kan ha sett något liknande vid andra tillfällen men nöjt sig med att rycka på axlarna.

Kriminalinspektör Melin:

– Bollen ligger mycket hos svenska lastbilschaufförer som vistas i den här miljön. De borde se konstiga manövrar där lastbilarna stannar till och bör höra av sig till oss. Det är inte några svenska banditer som ligger bakom detta. Vi talar om kopplingar till rysk maffia, säger Bo Melin, kriminalinspektör.