Att prata miljöprofilerade produkter och tunga dieslar i samma mening verkar onekligen fortfarande vara rätt ovanligt. Det kan ju kännas lite onödigt när det finns toppmoderna miljöanpassade alternativ – som presterar minst lika bra som andra moderna motoroljor utvecklade för nya generationers motorer.

FUCHS PLANTO MOT SAE 10W-40 är en högpresterande och lågaskig motorolja för dieselmotorer i tunga fordon. Det är den senaste nykomlingen i PLANTO-serien, där alla produkter är baserade på syntetiska estrar eller vegetabiliska oljor som bryts ner biologiskt. PLANTO MOT SAE 10W-40 är särskilt utvecklad för maskiner inom jordbruk, skogsbruk och entreprenad – framför allt för drift i känsliga miljöer och i närhet av vatten.

Den höga prestandan har gjort PLANTO MOT SAE 10W-40 till världens första biologiskt nedbrytbara motorolja med officiellt OEM-godkännande enligt DEUTZ DQC IV-18 LA. Och naturligtvis klarar den alla nödvändiga tester av elastomerkompatibilitet som krävs av API och ACEA. Det rekommenderade användningsområdet är också brett, oljan kan användas för de senaste specifikationerna och köras på väldigt många olika fabrikat. Det är bra eftersom man då kan minska behovet av olika motoroljor i fordonsparken.

– Även om PLANTO MOT SAE 10W-40 i första hand är framtagen för tunga maskiner i känsliga miljöer så passar den utmärkt även för andra, inom till exempel transportsektorn, säger Kenny Åhlfeldt.

Lågaskiga motoroljor med Deutz godkännande är avsedda för motorer med maximal effekt och maximal termisk belastning, som stålkolvmotorer och motorer med höga krav på kolvrenhet och förlängda intervaller för oljebyte. Att den är lågaskig skyddar dessutom partikelfilter, katalysatorer och annat som bidrar till att hantera utsläppen i moderna fordon.