HVO 100 är ett förnybart dieselbränsle som tillverkas av avfall från skog, slakteri eller växtriket. Att tanka HVO 100 på Shell Truckdiesel reducerar fossila växthusgaser med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel.

Produkten levereras av St1, som har licensen för Shell i Sverige, Finland och Norge. St1 bedriver en bred utveckling inom flera energiområden med slutmålet att helt eliminera fossil energi till förmån för förnybara alternativ.

I introduktionsfasen har bränslet testats i samarbete med DB Schenker Åkeri.

– Vi har ett aktivt arbete runt miljöfrågor, så när förfrågan på en testvolym av HVO 100 presenterades av Shell tvekade vi inte en sekund. Testperioden gav oss de svar vi förväntade och vår personal var positiva till testet efter en inledande genomgång vilket var bra för båda parter, säger Johan Pålsson, operativ fordonschef på DB Schenker Åkeri.

HVO 100 är redan i dag godkänt av många lastbilstillverkare, men eftersom bränslet är nytt och inte standardiserat, bör man för säkerhets skull kolla med sin fordonstillverkare innan man tankar.

– Vi är oerhört glada över att vi kan rulla ut HVO 100 på Shell TruckDieselstationerna, säger Mattias Paulsson, chef företagsmarknaden.

– Vi jobbar kontinuerligt för att utveckla och tillverka nya och mer hållbara biodrivmedel för att kunna erbjuda dessa till våra kunder. Det är helt i linje med vår vision och Sveriges mål att vi ska kunna bidra till en fossilfri fordonsflotta i framtiden.

Från och med april 2016 finns HVO 100 på Shell TruckDieselstationer i Jönköping, Karlstad, Slagsta/Norsborg i Stockholm, Västerås, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.