Varje dag fraktas omkring 600 000 flaskor Absolut Vodka från fabriken i centrala Åhus ner till hamnen. I en gemensam investering för att minska både utsläpp och buller ersätter nu The Absolut Company, tillsammans med Scania och Åhus Åkeri, samtliga biodiesellastbilar som trafikerar sträckan med elhybrider. Omställningen innebär att ännu ett steg tas mot helt fossilfria transporter.

Absolut Vodka har ett av världens mest klimat- och energieffektiva destillerier, med en målsättning att tillverka en helt klimatneutral vodka år 2030. Eftersom de direkta utsläppen kopplade till produktionen redan är 98 procent lägre än för ett genomsnittligt destilleri, fokuserar The Absolut Company därför främst på klimateffektiva lösningar tillsammans med partners och leverantörer.

Investeringen omfattar tre nya elhybridlastbilar av modellen P 320. Det är Scanias senaste elhybrid, som drivs av en kombination av förnybart bränsle och el. Lösningen innebär minskade utsläpp på över 90 procent jämfört med dieseldrivna fordon och avger dessutom betydligt mindre buller.

Sträckan från Absolut Vodkas fabrik i centrala Åhus ner till hamnen har tidigare trafikerats av tre biodiesellastbilar, samt en elhybridlastbil som använts på prov sedan 2018. För Åhus Åkeri som sköter transporterna innebär avtalet en naturlig fortsättning på ett långsiktigt och nära samarbete med The Absolut Company.