Från Elgiganten Logistik skickas varje år 1 300 000 kubikmeter hemelektronik till varuhusen och butikerna runt om i Norden. Cirka 400 lastbilar lämnar det 107 000 kvadratmeter stora lagret i Jönköping varje vecka. Elgiganten Logistik arbetar aktivt med hållbara transporter genom sitt initiativ ”Logistik med hjärtat” som innebär att man säkerställer chaufförers arbetsförhållanden, transportsäkerhet, miljö och hållbarhet.

Sedan maj 2020 har Elgiganten Logistik valt att byta ut många lastbilstransporter mot tågtransporter för de längre sträckorna upp till norra Sverige. Den senaste rapporten visar resultatet för november 2020, den absolut största handelsperioden för koncernen i och med Black Week och julhandeln. Genom att frakta en stor del av det långväga godset med tåg i stället för lastbil har Elgiganten minskat utsläppen med hela 80%.

– Det pågår ständigt en utvärdering av möjligheter att förbättra och effektivisera våra transporter. Vi samarbetar med flera transportleverantörer och gör regelbundna granskningar för att följa upp efterlevnad av våra transporter kopplat till ”Logistik med hjärtat”. Det var i samband med en sådan granskning som vi fick veta vilken enorm miljövinst järnvägsinitiativet är, berättar Jonas Danielsen Distributionschef på Elgiganten Logistik.