Det är ingen dramatisk flyttning av mässområdet, endast 500 meter och inom befintligt mässområde Stoxa.

– Vi känner det som ett mer yteffektivt utnyttjande av vårt område. Och dessutom integreras den trevliga naturen på Stoxa, med kullar, dammar och skogspartier, på ett bättre sätt. Slingan blir kortare och besökarna kommer att gå förbi montrar fler gånger och oftare.

Det gamla monterområdet, blir istället parkering och besökarna får närmare till allt. Nu finns demonstrations- och testytor i direkt anslutning till monterområdet.

Bra grund

Så det är med andra ord en mycket nöjd Carina Tegelberg som ser fram emot ännu en bra mässa.

– Vi har i dagsläget, så här en månad innan mässan den 18 till 20 maj, endast sex-sju monterplatser kvar, om vardera kanske 100 kvm, så det är väldigt bra. det är cirka 60 maskinleverantörer som bokat.

Hon säger att MaskinExpo kanske inte når 300-strecket när det gäller antalet utställare, men bra nära. Hon säger vidare att det verkar vara en mycket bra stämning, som omgärdar mässan och förberedelserna.

– Jo, så är det. vi har haft en situation med förändringar inom mäss-Sverige, men jag tycker vi är på väg att hitta tillbaka till en bra grund att bygga vidare på. Alla är så glada och positiva inför årets event.

Hon berättar att det kommer att bli bra tillgång till mat såväl inom- som utomhus, med samma restauratörer som i fjol. MC-showen i Veolodromen, som både kittlar och förundrar, är tillbaka.

– SPD i Sala har köpt tillbaka trävelodromen från Holland, dit den såldes, och det blir full fart i tunnan igen. Och på botten står ett Rockabillyband och lirar.

Guldig fräs

I övrigt berättar Carina Tegelberg om ett väldigt speciellt arrangemang. Det är YTF Sweden och Tomas Elfvendahl som i huvudsak jobbar med dräneringsarbeten. Till jobbat har företaget tagit fram en ytfräs för borttagning av tjära på husgrunder.

– Produkten visades för första gången på MaskinExpo år 2012 och redan då utlovade Elfvendahl något speciellt om den skulle säljas i 100 exemplar. Där är vi nu och därför har företaget tagit fram en guldfärgad version av fräsen, som kommer att auktioneras ut dels på årets MaskinExpo, dels via KVD Pro, med aktionsavslutning på sista mässdagen.

– Alla intäkter går oav kortat till Barncancerfonden, säger Carina Tegelberg.

Säkerhet

De senaste händelserna i Sverige har även uppmärksammats av arrangörerna till MaskinExpo. Det har alltid lagts stor vikt vid säkerheten på mässan, men i år uppmärksammas det ytterligare.

– Vi har planerat ytorna så det alltid finns utrymningsvägar. Vi har en egen mindre brandbil, vi har haft flera övningar internt, vi har sjukvårdshjälp under alla mässdagar och vi har hjärtstartare till hands strategiskt.

– Vidare kommer militären att finnas på plats, både som hjälp om så krävs och för att de har ett stort rekryteringsbehov för närvarande. Det är Niklas Brodin som är kompanichef på Arlanda Insatskompani, som sköter den biten.

– De ska bland annat arrangera en form av en mönstring, där den som vill får prova på att mönstra, med fystest, psyktest och information. Livgardet från Kungsängen kommer att köra intresserade med bandvagn och det blir även rekrytering till hemvärnet och Yrkeskåren.

Bästa grävare

Slutligen berättar Carina Tegelberg att ”Sveriges bästa grävmaskinist 2017”, kommer att koras. Det är Maskino Stockholm och Engcon som tillsammans arrangerar tävlingen. Tävlingen avgörs med en Kubota gräsmaskin oich Engcons tillbehör i form av Tiltrotator.

– Vinnaren erhåller en resecheck på 25 000 kronor, men framförallt den åtråvärda titeln Årets grävare.

Vad handlar det då om för den som vill tjuvträna lite? Jo, det är klossar som ska placeras i olika hål. Det gäller således att vara lätt på handen och smart på en och samma gång.

Tävlingen avgörs på årets MaskinExpo som arrangeras på Stoxa den 18 till 20 maj.

– En sak till bara, vill Carina Tegelberg lägga till, jag vill även puffa för veteranavdelningen. Där finns som vanligt massor av nostalgiska skönheter att titta på. Och lyssna på.