För Philip Sage var det första gången i ett segrande lag, men 2007 var han med om att ta Australien till semifinal.

– Det hänger på lagarbetet. Alla måste kunna jobba tillsammans för att lösa uppgiften på bästa sätt, förklarade han.

8 000 deltagare

Sammantaget har cirka 8 000 av Scanias servicetekniker och reservdelstekniker, från 63 olika länder, deltagit i den senaste upplagan av Top Team. Finalen hölls den 22 november. Även Argentina, Italien, Peru, Schweiz, Slovakien, Tyskland och Österrike hade kvalificerat sig till Södertälje för att göra upp om världsmästartiteln, men slogs ut i tidigare delar av finalen. Nu fick de följa den rafflande avslutningen från läktarplats. Bland publiken på plats i Södertälje fanns också studenter, diplomater, Scania-medarbetare, med flera inbjudna. Finalen direktsändes också på webben.

– Många verkstäder följde tävlingen direkt. Intresset var stort och den efterföljande helgen hade inspelningen setts i 60-70 länder, berättar Maria Jobenius, kommunikationsdirektör för Scanias globala marknadsorganisation och som ingått i projektledningen för arrangemanget.

Lyfter lagarbetet

Top Team startade för 23 år sedan, då som ett nationellt träningsprogram. Med åren har det vuxit till ett globalt koncept och samtidigt utformats som en tävling. Syftet är att deltagarna ska utveckla sin yrkesskicklighet, vilket för Scanias del innebär ännu effektivare service.

Från Scanias sida är Top Team också ett sätt att hylla serviceorganisationens kunskaper, tekniska färdigheter och inte minst lagarbetet. Likaså att stärka verkstädernas möjligheter att locka nya och skickliga medarbetare. Top Team blir en slags kulturbärare, som lyfter budskapet att om något ska bli riktigt bra så krävs det både lagarbete och kompetens.

– Vi utvecklar och lanserar ständigt nya och förbättrade produkter, men det är serviceteknikerna som gör att fordonen rullar och att vi får kundernas fortsatta förtroende. Det är de som utgör toppen av vår organisation, fastslår Maria Jobenius.

– Med Top Team vill vi lyfta imagen för hela branschen. Vi visar att det finns stora inslag av problemlösning. Det blir tydligt hur de olika personerna i lagen kompletterar varandra och säkrar resultatet tillsammans. Extra kul i år var att två av finallagen – Peru och Schweiz – hade tjejer med i lagen.

Fyra tävlingsmoment

Finalen delades in i fyra delar. Först fick lagen svara på ett antal frågor. Nästa tävlingsmoment, i ordets rätta bemärkelse, bestod i att pricka ett visst åtdragningsmoment. De båda första delarna av tävlingen bestämde startordningen för fortsättningen. Nya Zeeland ledde efter de båda första momenten med 25 sekunder före Australien och 70 sekunder före Finland.

Den avslutande uppgiften bestod i att montera och koppla in en ljusramp enligt kundens önskemål. Momentet bjöd på en särskild utmaning för laget från Australien, som helt saknade erfarenhet av denna typ av utrustning. Men med gemensamma krafter gick det alldeles utmärkt och det Southern Stars från Australien tog hem den prestigefulla segern.

Sverige till semifinal

I Sverige deltog omkring 700 personer, fördelade på 129 lag, i den senaste upplagan av Scania Top Team. Nationellt segrade lag Enirotrollen från Jeppsons i Karlshamn. Laget kom på sjunde plats i en av tre regionfinaler i Koblenz, Tyskland.

 

Resultatlista

1. Australien,Team Southern Stars från Preston, Sydney: Phillip Sage, Graham Andrews, Michael Farrell, Logan Hoser och Benn Jeffery.

2. New Zealand, team Kiwis från Whangarei: Scott Cann, Michael Adams, Gavin Brindle, John Burhenne och Shane Parker.

3. Finland, team Kirkkopuiston Sissit från Lahtis: Janne Murtoniemi, Saul Ala-Akkala, Jari Korhola, Petri Levonen och Teemu Tiihonen.