Den senaste av två konserter i Göteborg spelade Springsteen en lördag på Ullevi. Sista ackorden klingade av 20 minuter efter midnatt.

– Om han hade spelat längre, så hade det blivit problem för oss, helt klart.

När ljuset släckts satte ett febrilt arbete igång. Med dubbla mobilkranar för att det skulle gå undan. Ljus och ljud monterades ner först. Därefter den monsterstora scenen, 57 meter bred.

Björne:

– Det blev en intensiv kamp mot klockan. Vi var uppe i Oslo fyra på morronen och hann slänga i oss frukost innan allt skulle upp igen.

Klockan elva på förmiddagen var allt på plats i Frognerparken.

Det var Björnes största utmaning hittills. Han fick uppdraget när Sverige står stilla, i juli:

– Svårt få ihop folk. Det vi gör är större projekt än vad folk i allmänhet kan tro. Många detaljer ska klaffa.

Långa dagar

Björne har mer än fullt upp i juni, juli och augusti varje år. Då har han också fått känna på hur turnélivet fungerar. De senaste två åren har säsongen utökats med Sanna Nielsens julturné.

– Då har vi varit ute från halva november till dagarna före jul.

Summerburst, Håkan Hellström, Iron Maden och Bruce Springsteen, två gånger i Göteborg, stod på det ursprungliga programmet. Sen tillkom Gothia cup och ”Bossens” Oslo-framträdande.

Lagret finns i Krylbo.

– Allt måste klaffa. Det går inte att säga ”vi kommer sen”, säger Björne med ett snett leende, på språng utanför sin Scania.

Har du stått öga mot öga med Bruce Springsteen?

– Nej, världsstjärnorna kommer inte ens vi så nära. Det är stark security runt om dem, så att det händer aldrig. Och det är alltså inget jag söker. Jag var på hans tre konserter i år. Iron Maiden också. Men Hellström är inte min grej.

Björne har kört olika turnéer tidigare, bland annat med Benny Andersson, BAO. De senaste fyra åren har det bara blivit scenflytt eftersom han är uppbunden av jobb på Liseberg varje vecka.Då bygger han tillsammans med fyra andra dekoren för Lotta på Liseberg.

Tack-kort från kändisarna i musiksverige pryder topplinehytten.

Vad gillar du dina specialuppdrag?

– Det är kul projekt att ha ansvaret för transporter för åtta trailrar samtidigt. Jag ser det mer som en utmaning att klara detta tillsammans med scenchefen. Scenen är så stor. Mycket logistik. Allt ska plockas ner, lastas och levereras i rätt ordning. Parken i Oslo var jäkla trång. Men joxet skulle klämmas in.

Mycket planering?

– Man får tänka och filura.

Björne Reuterlid växte upp i Stockholm, mer eller mindre i en lastbil. På den tiden gick inte alla 60-talister på dagis.

– Pappa var chaufför. Mellan varven bytte han blöjor på mig på gamla ASG i Västberga.

Björne blev sin egen när han var 25. Nu har han vänt på siffrorna och är alltså 52.

– Jag körde generatorer med krokbil till konserter och halkade in på det här på ett bananskal.

Hur är du som person?

– Andra ser mig tydligen som en positiv och glad människa. Jag lever i nuet och försöker ta vara på tiden. I transportbranschen svänger det så fort. Det som planerats en viss dag kan efter några samtal vridas runt och bli något helt annat.

Och privat?

– Lika mycket tid som min farsa la på mig och hockeyn försöker jag lägga på vår Sarah, 14. Hon tränar dans. Även där gäller det att logistiken fungerar för att hämtning och lämning. Periodvis jobbar jag väldigt intensivt. Den lilla tid som blir över försöker jag vara hemma.

Björne är sambo med Lisa Kleberg, danspedagog. De har två vuxna döttrar, Björne har Helene, 31 och Jennifer, 28 sedan tidigare. Med åren på Västkusten har blandat upp dialekten med Göteborgska.

Skickade din pappa Malte med dig några kloka ord?

– Han stöttade mig alltid, även i hockeyn. Jag spelade i ett farmarlag till Djurgården. Efter en motgång kunde jag vara tjurig och ilsken. Han var internationell och allsvensk domare i bandy och delade med sig av sina erfarenheter. Efter farsans död har jag förstått hur stor han och hans domarekollega Leffe Johansson var i bandyvärlden.

Björne avslutade sommaren med Way out West i Göteborg. Sedan kunde han signalera ”nästa Krylbo”. Allt skulle tillbaka till lagret i den kända järnvägsknuten.

Det bästa med sommarknäcket.

– Att få köra lastbil en stilla sommarmorgon i Sverige är fantastiskt.