Allt talar för att det blir en riktig branschfest, den 28 till och med 30 maj, ute på Stoxa, 12 kilometer från Arlanda. Tills dags dato när detta skrives, hade 387 utställare anmält sitt deltagande, så Carina Tegelberg och MaskinExpo tror och hoppas på minst 400 utställare när det väl är dags.

-Vad det beror på? Jo, dels vann vi kanske testet, när besökare och utställare jämför oss med andra alternativ, dels var det en fantastisk bra mässa förra året, 2014.

Hon menar att de företag som ställde ut, gjorde bra affärer och upplevde mässan som bra – och därför kommer igen.

-Och resten gick omkring som besökare och bestämde sig redan förra året för att vara med i år. Så enkelt är det.

Tight område

Till saken hör naturligtvis att de naturliga omständigheterna stod på MaskinExpos sida. Det var strålande fint försommarväder med tempen svindlande nära 30-gränsen. Även om det kanske till och med är i varmaste laget för såväl utställare som besökare, så blir ändå minnet och det påtagliga intrycket positivt.

-Men det viktigaste är ändå att vi lyckats stabilisera nyetableringen här på STOXA. Vi lärde oss av problemen första året här ute, när det var trafikkaos, genom att ta hjälpa av Ramudden med den saken, vi har gjort mässområdet mer tight och gjort slingorna, som besökare kan gå runt, kortare och mer intensiva.

Dessutom har MaskinExpo sett till att ordna de praktiska faciliteterna, som restauranger och toautrymmen, och annat.

-Ja, men en sak lärde vis oss i värmen förra året, och det var att ordna fler kiosker med glass och drycker.

Fria biljetter

I övrigt så kommer de flesta stora aktörer inom branschen att dyka upp – bland annat Huddig med sina världsledande maskin, engcon och andra, har valt att lägga sina publika världspremiärer till just MaskinExpo.

-Klart att det känns roligt. Det är överhuvudtaget en väldigt positiv anda. Vi har permanentat konceptet att alla företag friitt får välja att dela ut fribiljetter till sina kunder, liksom vi endast annonserat i fackpressen. Allt detta för att vi vill vända oss till en kvalitetsmässigt riktig besökarskara – de som kommer hit ska verkligen vara intresserade.

I fjol besöktes mässan av 22 000 människor och i år hoppas Carina Tegelberg att besökarantalet ska överstiga 25 000.

-Alltså, i slutändan är det allra viktigaste, att våra utställare tjänar pengar på att vara här. Jag blir extra glad när de kommer till mig och tackar för goda affärer, kanhända att någon fyller hela årskvoten med något kontrakt, eller någon order, här på STOXA.

Ja, hon har nog rätt Carina Tegelberg, i den analysen. Det kostar ju en hel del för utställarna att vara med på liknande arrangemang, och särskilt en mässa som pågår under tre dagar. Dels i ekonomiska satsningar, dels med personal.

-För längre sedan när vi var på Barkarby ordna vi grillfester och ville på så sätt locka utställarna och deras personal att vara kvar här på kvällarna också. Men vi har upptäckt att de flesta är ganska trötta efter en hel arbetsdag med försäljning, kanske upp till 2 000 besök i montern, och kanske het värme på det. De vill vila sig helt enkelt, de vill hem till hotellet.

Grävlådan

Även detta har MaskinExpo tänkt på. Dels genom att Radisson Blu Arlanda gjorts till mässhotell, där det erbjuds olika paket med boende, grillfester och liknande. Dessutom har MaskinExpo samarbete med ett flertal andra hotell i Stockholmsregionen, med förmånliga paketpriser, och chans till barhäng med likasinnade. Samma sak med en rad restauranger i regionen.

-När vi talar om liksinnade så är det främst fackfolk inom entreprenadbranschen. Vi har ju haft vissa skogliga inslag bland utställarna genom åren , men huvudspåret är gräv, anläggning och entreprenad.

Bland de praktiska nyheterna märks bland annat ett större område centralt där alla som vil kan testa att gräva, att köra dumprar och hjullastare – samt en särskilt ”avlyst sträcka”, på maskinexpos område, där Mercedes-Benz kan erbjuda provkörningar av tillverkarens lastbilar.

Carina Tegelberg berättar att det blir särskilda satsningar på ATV:s, fyrhjulingar, med utbildade instruktörer, och möjligheter till provkörningar av sex olika märken på en slinga. Det blir Segway challange, med priser varje dag och provkörningar av handikappanpassade eldrivna fordon.

-Med prisutdelningar varje dag. Varför inte utmana någon på jobbet, på en segwaytävling?

Veteraner och rockmusik

Och så det kanske allra roligaste. Hur många Sverigenyheter, världsnyheter, displayer och joysticks – som utställarna än visar, så brukar veteranfordonen locka om inte exakt lika mycket, så bra nära.

-Ja, det är ju så kul, när det drar igång sina väghyvlar, vedklyvar och råoljemotorer. I år är den här avdelningen större än någonsin med inte mindre än sex olika veteranmaskinorganisationer.

Det är Maskinhistoriska Föreningen, Trafikverkets väghistoriska samlingar, Svenska Fergusonklubben Grålle, Svenska BM-klubben, Pythagoras Industrimuseum och Motorhistoriska Sällskapet.

Peppar, peppar, ta i trä – när detta skrives är velodromkörningen fortfarande aktuell. Men som alla vet är körningen med veteranmotorcyklar i trätummen, så pass farlig att personskadorna är onormalt högfrekventa.

-Förra året fick vi ställa in med kort varsel efter att dödsryttarna blivit skadade. Med det hör till och det ökar bara spänningen. Jag ser verkligen fram emot det här inslaget , med körning i trätunnor till dunkande rockabillymusik.