Bandvagnarna specialutrustas för arbete i tuffast möjliga klimat och kommer där att transportera turister på guidade turer på ön Spetsbergen, den största ön i ögruppen Svalbard.

Ordern, som STV erhöll i veckan, omfattar en bandvagn av modell TL6 med en dubbelhytt samt en passagerarmodul på bakvagnen. Detta är företagets modernaste bandvagn och den baseras på bandställ, styrdon och fördelnings- och axelväxlar från bandvagn BvS10. Drivlina och hytt är från Volvos lastbilsmodell FL6. Den automatväxlade motorns effekt är 280 Hk och uppfyller kraven enligt Euro 6.

På grund av Svalbards läge, cirka 873 km norr om världens nordligaste stad Hammerfest, råder vinternatt från mitten av oktober till mitten av april. Medeltemperaturen påverkas av Golfströmmen och månaderna januari – mars ligger den på minus 20 grader.

Turistnäringen är en viktig inkomst för de norska innevånarna, medan de ryska främst är sysselsatta inom gruvnäringen i Barentsburg. Huvudort för ögruppen är Longyearbyen, och administrationen leds av Sysselmannen, motsvarande vår landshövding.

– Bandvagnar är väl lämpade för transporter på områden som Svalbard. Sedan tidigare finns ett antal av våra tidigare bandvagnsmodeller på ögruppen. Därför är vi mycket glada att vår senaste modell kommer att operera där uppe. Vi är övertygade om att turistnäringen blir en allt viktigare kundgrupp för oss i framtiden. De strängare miljökraven talar också för våra fordon, då denna kategori av besökare är väl medvetna om olika former av miljöpåverkan, säger Jim Wallström, VD för STV och Berco.