Direktsändningar i Sveriges största TV-kanaler i timmar, i dagar. I veckor, känns det som.

Diskussioner i massor på nätet. Sympatiaktioner och kärleksmanifestationer. Och alltsammans blandat med avsky. Med hat. Allt blandat med massor av frågor.

Man vet inte riktigt vart man ska vända sig, sedan det fasansfulla dådet inträffade på Drottninggatan i Stockholm. Hur man än vänder sig har man som bekant rumpan bak.

Det var fantastiskt bra att polisen så snabbt ingrep, att den gjorde de rätta insatserna och dessutom lyckades, som det tycks, lösa ansvarsbiten. Några ytterligare reflektioner behövs egentligen inte.

Men ändå – tankarna och åsikterna vill inte lägga sig till ro. De studsar som rikoschetter inne i huvudet. Och det visar händelsens enorma komplexitet.

Polisen var enastående bra. Javisst, men bara en timme innan terrorbrottet, var polismakten inte vatten värd. Den misslyckades med såväl det ena. Som det andra.

Anna Kinberg Batra visade återigen prov på en sällsynt illa timing, när hon riktade kritik mot polisen i den enda stund när resten av befolkningen, hyllade den. Det hjälpte föga att hon nästan direkt insåg misstaget, och på en millisekund bytte fot.

Även Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkeriföretag, hamnade i blåsväder. Men där handlade det inte om dålig timing, utan om en ofördelaktig tolkning.

Han ville stämma i bäcken. Han såg faran i att just en lastbil återigen användes i samband med ett fasansfullt brott. Detta Långbergska uttalande tolkades felaktigt som att han sagt att lastbilschaufförerna borde kunna göra mer för att förhindra liknande brott.

”Men föraren kan aldrig bli gisslan”, utvecklar han. Se även separat artikel i denna tidning.

Samtidigt ser vi den braskande rubriken i en av Sveriges största kvällstidningar: ”Lastbilen är terrorns senaste vapen”.

Usch, det vet var just sådana rubriker vi inte ville se. Som Ulric Långberg inte ville se. ”Det är förfärligt”.

Nu gäller det att vi lägger i backen och gemensamt retirerar ut ur denna mörka och dystra återvändsgränd.

Detta har nu blivit en fråga för hela samhället att lösa.