Jag antar att det sagts samma sak i årtionden eller kanske århundranden, men visst är det så att hjulen i vårt samhälle snurrar snabbare än någonsin just nu.

Ta landsbygden som exempel. Det finns knappt någon tuva kvar att stå på, beteshagarna växer igen med hassel och sly och hundkex. De öppna fälten blir allt mer stängda och returbussen är inställd.

De som vill åka kollektiv buss in till sta´n för att handla eller nåt, måste passa sig, för det är inte bergsäkert att det nånsin går någon buss hem igen. Linjen kan vara nedlagd.

Just nu pågår en nedläggningsvåg av busslinjer på landsbygden – för att pengarna istället måste flyttas till kollektivtrafiken i städerna. Enda resultatet av detta är att ännu färre åker buss på landet, ännu fler flyttar in till städerna, och ännu fler linjer läggs ner.

Mjölkbönderna får när detta skrives 2:32 kronor per liter, nej vänta, sjutton också, nu sänktes mjölkpriset igen, till 2:30. Inga svenska mjölkbönder kan klara sig på den ersättningen.

Det är till och med för lågt literpris för lågprisländernas lågprisbönder med lågprislagårdar och lågpriskor.

Från Arlas sida säger ledningen att produktionen av mjölk i Sverige är för stor. Att bönder måste lägga ner. Egna bönder, Arla-bönder.

Nu sitter alla mjölkbönder vid sina köksbord och suckar och håller tummarna för att grannen ska lägga ner. Problemet är bara att det hjälper föga. I Nya Zeeland är det grönt året om och mjölken kan produceras bra mycket jättebilligare.

I samma ögonblick som grannen lägger ner, skruvar Nya Zeeland bara på mjökkranen lite mer. Och absolut ingen har vunnit på den abrovinken.

Det värsta är nästan att vi klagar frenetiskt på de förbenade Nya Zeeländska bönderna, att de är så osolidariska. Och att vi istället måste värna de svenska mjölkkossorna, lokalproducerat gubevars.

Men innan blodtrycket ens hinner sjunka till normala nivåer, hyllar vi sedan den svenska mjölkpulverexporten. Den som skeppas till Afrika…

Nej, det är inte det värsta förresten. Det värsta är att det mycket enkelt går att byta ut ordet mjölkbonde till åkeriägare. Byt ut kossan mot lastbilen, mjölken mot godset och Nya Zeeland mot Polen.

Det är ett enda Moment 22, och ju mer vi försöker hitta en lösning, desto snabbare snurrar hjulen.

Visst är det så, att hjulen aldrig snurrat snabbare?

Och snart är det dags för midsommarsnapsen, kräftor, julskinka, nyårsraketer och snöstorm.

Ha en så trevlig semester ni bara törs.