Det statsminister Stefan Löfvén den 24 november så självsäkert deklarerade som gällande regeringspolitik hade för ett år sedan betraktats som en i det närmaste otänkbar åsikt i ett civiliserat samhälle.

Så pass otänkbar att politiker med dylika tankar förpassades till skamvrån i TV-debatter.

Det som för bara en månad sedan var otänkbart att yppa, åtminstone i möblerade rum – är numera socialdemokraternas officiella hållning. Liksom miljöpartiets. Åsas tårar, till trots.

Det handlar alltså om asylsökande. Om uppehållstillstånd, om gränser och om anständigt mottagande.

Tänk, att det måste till så många argument, så många praktikiska problem och så många diskussioner – innan våra ledande förtroendevalda behagar vakna. Men är det inte märkligt, alltihop, för när uppvaknandet sker – då sker det sannerligen med buller och bång.

Eventuella tveksamheter är liksom bortblåsta i en enda gigantisk jättegäspning.

När nu Stefan Löfvén och Åsa Romson i elfte timmen försöker rädda situationen ska vi betrakta det som en räddningsaktion.

Men bara för ett ögonblick – sedan är det dags att vända blad och angripa problemet utifrån de nya förutsättningarna.

Ut med det gamla, in med det nya.

Nu har vi alla möjligheter att vända det hela till något positivt. Jag ser massor av fördelar med den stora flyktingströmmen som ändå fortsätter att berika vårt land. Jag ser en helt enastående kunskaps- och erfarenhetsbank som vi alla kan dra nytta av.

De kan hjälpa oss att utveckla landet rent kompetensmässigt. De kan hjälpa oss berika våra kulturer, de kan ge oss nya perspektiv på tillvaron, på maten, på musiken.

Ja – på allt, på livet.

Och de kan hjälpa oss att minska avfolkningen av våra glesbygdskommuner. Jag är övertygad om att det är massor av nya invånare som skulle trivas ypperligt på platser andra skyr.

Låt oss nu se nyktert även på den snarlika situationen inom åkerinäringen. Vi klarar konkurrens, vi klarar öppna gränser och fri rörlighet.

Men inte hur stor konkurrens som helst. Inte hur himla länge som helst. Inte på hur olika villkor som helst.

Det är dags att vakna även där. Att inse det omöjliga. Att reagera. Och att bejaka det positiva.

En riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt 2016 !