Trots att chauffören hanterade sitt fordon på det brutala viset, var chauffören inget annan än en sann hjälte.

Jag satt och åt en Frutte di Mare-sallad tillsammans med sällskap och tittade ömsom på henne, ömsom på räkorna, ömsom på alla bilar som körde på riksvägen just intill restaurangen. Jag tittade bland annat på en liten, liten röd personbil, som framfördes av en äldre man.

En man som borde ha praktisk erfarenhet av trafik och bilar och sånt. Men som i samma ögonblick som han fick se oss på uteserveringen tydligen fick en sådan akut hungerkänsla att han helt enkelt stampade på bromsen på sin lilla, lilla röda bil.

Stenhårt. Utan att titta varken åt sidorna eller bakåt.

Just bakom kom en fullastad timmerbil med gott och väl 60 tons totalvikt. Chauffören, det var förresten en yngre kvinnlig sådan, gjorde ett val som visade sig bli livsavgörande för den äldre mannen, och kanske oss på uteserveringen. Hon försökte inte ens stanna sitt tunga fordon på det fåtal meter som stod till buds bakom den lilla röda bilen med mannen vid ratten.

Hon såg att det inte fanns plats på trottoaren till höger om den panikbromsade bilen, och där gick det förresten andra människor – och istället styrde hon fantastiskt snabbt över sin lastbil med släp på motsatta körbanan. Hela ekipaget gnisslade och skrek och protesterade och lutade onormalt både horisontellt och vertikalt.

Från den platsen där jag satt och mumsade räkor och musslor såg jag den kvinnliga chauffören i ögonen och bakom henne ett tungt lastat fordon i felaktiga vinklar. Men hon var kall som en filbunke, kvinnan, jag hann se att hon styrde undan, mötte kastet, behandlade ratten som vore den av bomull, nuddade inte bromsarna och hann dessutom makalöst nog samtidigt titta i backspeglarna att allt gick bra.

Så ska en nödsituation klaras av. Hon visade prov på en exceptionell förmåga att handla kallt och rationellt. Hon är ett utmärkt exempel på alla de chaufförer vi ska vara så rädda om och beundra så mycket. På de proffs som vi alltid kan lita på.

Den äldre mannen, parkerade sin röda bil, kom emot oss tiotalet gäster på uteserveringen och förstod ingenting. Jag hörde hur de sittande vid de andra borden tisslade och tasslade och suckade.

Kör försiktigt och ställ inte till det i sommar. Planera körningen noga och göra inga hastiga manövrar, så ska vi nog gemensamt se till att olycksstatistiken fortsätter nedåt.

Visste ni förresten att de traditionella könsrollerna fortfarande är vanliga i våra bilar. Männen kör och kvinnorna sitter i passagerarsätet. Män reser drygt 30 procent längre än kvinnorna.

Kanske dags att införa någon lag på kvoterad bil- och lastbilskörning? Knappast, nej för sjutton. Men det borde vara en lag på att titta i backspeglarna.

Trevlig sommar.