Det automatiska snökedjasystemet Onspot gör det lättare att förebygga vinterolyckor. Produkten har under de senaste åren utvecklats i olika versioner för lastbilar, bussar och lättare fordon som skåpbilar och ambulanser. Modeller finns även för luftfjädrade fordon med låg däckprofil. Den nya generationen av det populära snökedjesystemet, som är tillgänglig för både stora och små nyttofordon, innebär ett antal nya och innovativa fördelar.

– Den nya produkten är 29 procent lättare än den tidigare generationen, vilket möjliggör högre nyttolast och mindre risk för överlast. Speciellt för ambulanser kan vikten vara kritisk med all medicinsk utrustning, förklarar Lennart Klingzell, Product Marketing Manager på VBG Group Truck Equipment AB som utvecklar och tillverkar Onspot.

Förare av lastbilar, bussar och skåpbilar med Onspot kan genom en knapptryckning aktivera och avbryta snökedjorna automatiskt under körning – i hastigheter upp till 50 km/h.

– När man installerar automatiska snökedjor, minskar förarens risker, oro, problem och stress vid vinterväglag. Vid aktivering fälls systemets armar ut och kedjorna slungas in under drivhjulen. Detta ökar friktionen och ger ett omedelbart ökat väggrepp som minskar risken för halkolyckor och ökar framkomligheten, säger Klingzell och poängterar att även åkerierna får många fördelar.