Det ljuder ett härligt muller av produktion från den larvburna förkrossen och den efterföljande spindelkrossen i Skanskas bergtäkt i Vällsta utanför Upplands-Väsby. En 80-tons grävmaskin matar förkrossens glupska käftkross med lossgjort berg.

Förkrossens intag är hela 160 centimeter brett. I andra änden, efter spindelkross och sorterverk, går bergtruck och dumper i skytteltrafik. Även där handlar det om riktigt stora maskiner. Lastningen utförs av en hjullastare i matchande storlek. Hjullastaren flyttar även en del av det krossade materialet till ett mellanlager.

– Här i bergtäkten använder vi enbart larvburna enheter, som vi flyttar i takt med att det lossgörs nytt berg. Utöver 160-linan har vi en kompletterande 110-lina, berättar Jonte.

Asfalts- och betonggrus

160-linan består av tre steg: förkross, spindelkross och grovsorterare. Det är 160-linan som är hjärtat i verksamheten och allt som produceras i den går vidare till Hallstaviks Schakts fasta anläggning i Vällsta.

– I den fasta anläggningen producerar vi asfalts- och betonggrus i fraktioner från 0–2 till 16–22 millimeter. En del av materialet går direkt till Skanskas asfaltsverk, som ligger i direkt anslutning till Hallstaviks Schakts fasta anläggning, resten körs till andra asfaltsverk och betongstationer i Stockholmsregionen, förklarar Ken Magnusson, arbetsledare på Hallstaviks Schakt.

Den kompletterande 110-linan består av konkross och sikt. Produktionslinan används till fraktioner från 0–16 till 0–125 millimeter. Det finns även möjligheter att dela på materialen för att få renare fraktioner.

– Som en service kör vi hit 0–8 millimeter rörgravsgrus, allt annat producerar vi på plats, berättar Ken.

Specialbyggd bjässe

Förkrossen i 160-linan kom till Vällsta 2015. Det handlar om ett specialbygge utfört av AB P.J. Jonsson & Söner.

– Målet var en larvburen förkross med riktigt hög kapacitet. Jämfört med en 125-kross är kapaciteten mer än dubbel. Det gör det lättare för oss att snabbt producera stora volymer och att göra det med färre medarbetare, säger Jonte.

Sett till krossverksamheten är det Skanska som är Hallstaviks Schakts största kund. Förutom i Vällsta har Hallstaviks Schakt krossverk i Skanskas bergtäkt i Olunda, Knivsta. Hallstaviks Schakt har krossat berg i Vällsta i 20 år. Volymerna har stadigt ökat för varje år.

– Här i Vällsta har vi nu målet att nå en produktion på cirka 1,5 miljoner ton per år. I slutet av augusti passerade vi en miljon ton, så vi är på god väg, konstaterar Jonte.

Högt engagemang

Vad krävs då för att hålla anläggningen igång?

– Framför allt otroligt engagerad och duktiga medarbetare. Det är A och O. Naturligtvis krävs det även en bra ledning, där man förstår att alla inte kan vara bra på allt. Det gäller att vara lyhörd. Om någon vill vidareutbilda sig och ta sig an nya uppgifter hjälper vi gärna till, säger Jonte.

– Det är även viktigt att ge bra och tydlig information och klara direktiv. Att vi har gemensamma mål och att alla sluter upp kring dem.

Jonte är även verksam som hockeytränare i AIK och han ser många paralleller mellan arbetslivet och idrotten.

– Precis som på träning är det värdefullt att man visar och får andra att följa efter. Att bara står och peka ger inte samma resultat. Och även här handlar det om ett lagarbete. Vi når inte toppresultat utan att hjälpas åt, skapa rätt förutsättningar och lita på varandra.

Egna verkstadsresurser

I det vinnande konceptet ingår den egna smides- och serviceverkstaden HMM, Hallstaviks Mekaniska Maskinmontage AB. I Vällsta och Olunda är det Johan Dahlgren och Egon Danielsson som svarar för maskinernas omvårdnad. De bar båda varit maskinister, så de är väl förtrogna med den teknik som de servar och reparerar.

– Vi har en fältverkstad här i Vällsta, men har också tillgång till den stora verkstaden i Hallstavik, säger Jonte.

Maskinernas produktionstid är vardagar klockan 7 till 18, så underhåll och service förläggs i första hand till andra tider. En del åtgärder, inklusive schemalagda sådana, kräver större insatser under planerade driftsstopp.

– Det handlar om teknik, så allt kan hända, men med förebyggande underhåll kan vi åtminstone minimera risken för haveri. För oss är det viktigt att vara leveranssäkra, så det är viktigt att anläggningen snurrar som den ska.

Utgår från slutkunden

En annan käpphäst för Jonte, Ken och deras kollegor är att alltid tänka på slutkunden, den som ska använda materialet.

– Är slutkunden nöjd blir allt så mycket roligare och enklare för vår uppdragsgivare och därmed för oss själva. Tack vare engagerade medarbetare är det väldigt ovanligt med klagomål, understryker Jonte och ger en eloge till sina kolleger.

I företagets filosofi ingår att ha fräscha maskiner.

– Bra maskiner, både tekniskt och ergonomiskt, är en viktig förutsättning för att våra medarbetare ska må bra och göra riktigt bra jobb. Naturligtvis kan inte alla maskiner vara av senaste snitt, men generellt håller de en väldigt hög standard, framhåller Ken.

50 år i branschen

Hallstaviks Schakt grundades 1967 och drivs idag av delägarna Urban Lindblad och Anna-Karin Mattsson. Många år i branschen har gett en stor kunskapsbas och ett brett kontaktnät. Företaget vänder sig i hög utsträckning till större företag. Bland kunderna återfinns även mindre företag och privatpersoner, då främst i närområdet i Norrtälje kommun och övriga Roslagen.

Förutom krossverksamheten erbjuder Hallstaviks Schakt mark- och anläggningsentreprenader, reparationer, service, lyft och transporter. Geografiskt arbetar företaget över hela Sverige, men tyngdpunkten är Stockholmsregionen och Roslagen.