Erik Pettersson i Malmkärra i norra Västmanland är en bondgrabb som alltid varit intresserad av maskiner. Med åren fick han också ett ökat intresse för skogsbruk. Valet av gymnasieutbildning var därför ganska givet – det blev skoglig inriktning på Ösby Naturbruksgymnasium. Där tog han vara på varje tillfälle till praktik.

– Visar man intresse och vill få mycket praktik så ställer skolan upp med både maskiner och instruktörer på ett bra sätt. Det är väldigt värdefullt, för allt man lär sig under gymnasieåren har man stor nytta av när man kommer ut i verkligheten, säger Erik – ägare till EM Logging AB.

Köpte skotare

Skotaren som Erik hade på sin praktikplats var en Ecolog. Just den maskinen blev det egna företagets första skotare. Maskinen var då endast ett år gammal och timmätaren visade blygsamma 1 700.

– Det blev en väldigt bra lösning. Jag kände väl till maskinen från min tid på praktik och tyckte att den var bra att köra, säger Erik.

Sedan dess har maskinparken vuxit betydligt. Samtidigt har kulören blivit enhetligt röd, för såväl skördare som skotare kommer från Komatsu. Gallringsgrupperna utgörs av 901.5 skördare med 855.1 skotare, 901 TX.1 skördare med 845 skotare samt 931.1 skördare med 860.4 skotare. Gallringsgruppernas skotare är i 12- till 14-tonsklassen. Slutavverkningsgruppen är en 951 skördare tillsammans med skotarbjässen 895.1, med lastkapacitet på 20 ton.

Erik också driver också ett mindre jordbruk. Där är det John Deere som gäller, vilket breddar färgskalan något på den samlade maskinparken. Utöver gårdens egna behov används jordbruksmaskiner till sålda körslor, exempelvis rundbalspressning och plöjning. Erik har också haft maskiner i snösvängen, men de uppdragen har han nu avsagt sig för att få tillräckligt med tid till skogsentreprenaderna.

Snabbt marscherat

Efter semestern kom verksamheten upp till sin nuvarande nivå, med totalt åtta skogsmaskiner. Tidigare har han som mest haft sex maskiner. Idag är uppdragen fördelade på Holmen, Sveaskog och Stora Enso. I Västmanland och norra Bergslagen handlar det främst om gallring. Slutavverkningsuppdragen återfinns främst på dalasidan.

När Erik först klev i branschen var han ensamföretagare. Nu leder han ett företag som sysselsätter tolv personer, samtidigt som han själv fortfarande är verksam som maskinförare.

– Ja, jag får sträcka ut dagarna ibland, men över lag fungerar det bra. Jag har duktiga medarbetare och bra maskiner, säger han.

Värnar kvalitet

Arbetet fördelas på enkelskift och tvåskift.

– Vi vill göra riktigt bra jobb och i många gallringsuppdrag är det en klar fördel att utföra jobbet under dagtid, resonerar Erik, mån om relationerna till både medarbetare, markägare och uppdragsgivare.

– En annan fördel med att även ha enkelskift är att det blir lättare att köra ikapp om en maskin ska servad, någon behöver vara ledig eller om något oförutsett inträffar.

Ung maskinpark

Företaget har en ung maskinpark. Den äldsta är från 2012, de tre nyaste är från hösten 2017.

– Det betyder mycket för driftsäkerheten, men är också ett sätt att erbjuda en attraktiv arbetsmiljö. Så här långt har det gått bra rekrytera maskinförare, men det är ändå en utmaning. Här måste vi i branschen och skolorna hjälpas åt för at få upp intresset för att jobba som maskinförare. Det kan exempelvis ske genom att vi bjuder ut elever och lärare på studiebesök.

– Att ta emot praktikanter är också viktigt. Det är förstås tufft med tanke på att dagarna redan är pressade, men hjälper vi inte till blir det bara ännu svårare att rekrytera i framtiden.

– Tillsammans måste vi hitta och locka dem som uppskattar det vi kan erbjuda. Skogen är en fantastisk arbetsplats och det händer något nytt varje dag. Det är ett jobb med stor frihet, som rymmer ett stort mått av problemlösning och eget ansvar. Att vara maskinförare är lite som att vara sin egen, även om man är anställd. Det passar inte alla, men det finns också de som vill ha det just så.

Personlig prägel

I sin relation till maskinförarna är Erik tydlig med vilka riktlinjer som gäller i det egna företaget och hos uppdragsgivarna. Han är också mån om att bevara känslan av det lilla och personliga företaget.

– Jag tycker att det här är en rätt lagom storlek, fast det tyckte jag även när vi var tre maskingrupper, säger Erik med ett leende.

Det har inte varit något självändamål för Erik att få företaget att växa. Snarare är det ett resultat av nya förfrågningar och att han då har haft möjligheter att utöka i både maskiner och medarbetare.

– Naturligtvis finns det fördelar med att vara ett enmansföretag och rå sig själv, men det finns också fördelar med att vara flera. Med olika uppdragsgivare har företaget flera ben att stå på. Storleken gör det också lättare att hjälpas åt arbetstoppar och köra ikapp om något oförutsett inträffar.

Skördar i slutavverkning

Själv så kör Erik skördaren 951, utrustad med Komatsus största skördarburna aggregat C144. Maskinen levererades så sent som i september 2017. Samma månad fick företaget skördaren 901.5, försedd med aggregatet S82. Månaden efter kom skotaren 895.

Erik tycker att skördaren som han spakar går riktigt bra.

– Maskinen känns fulländad. Smidig trots sin storlek och perfekt när trakten bjuder på en mix av både grovt och klen skog. Maskinen har tre separata pumpar för drift, kran och aggregat. Den tappar aldrig i flöde, konstaterar han.

Kör hellre än skruvar

Erik tycker att han har fullt upp med att köra skördaren samt att planera och administrera.

– Visst skruvar jag en del själv med de äldsta maskinerna, men i det mesta får serviceverkstäderna ta hand om, även efter att garantitiderna har löpt ut.

Erik provar nu Komatsus nya serviceavtal ProAct 2.0, vilket bland annat innebär förlängda intervall och proaktiv service. Han har även valt XP-tillägg, som ger utökad garanti på kritiska komponenter.

– Serviceavtalen hjälper mig att få grepp om kostnaderna och säkerställer att det blir rätt åtgärder i rätt tid, inklusive förebyggande inspektioner, säger Erik, som vill maximera driftsäkerheten.

Uppskattar helheten

Vad är då bäst med att vara skogsentreprenör? Erik dröjer en stund innan han ger svaret.

– Det är faktiskt allting. Helheten. Här får jag odla mitt maskinintresse och har förmånen att göra det tillsammans med riktigt bra medarbetare och uppdragsgivare. Jag är med och gör skillnad i skogen och utvecklar samtidigt mitt företag, framhåller han.