Vid 100-årsjubileet för Komatsu den 13 maj, presenterades en fjärrstyrd, helelektrisk minigrävare (utan hydraulik) vilken drivs helt av litium-jonbatteri och ingår i nästa generations konceptmaskiner för framtiden.

Denna 3-tons minigrävare (skopvolym 0,09 m3) är det första steget till framtidens helt elektriska entreprenadmaskiner för kommersiellt bruk. När Komatsu tog fram denna konceptmaskin använde de sig av sina erfarenheter från elektriska gaffeltruckar och konventionella minigrävare, och sedan lade de in helt ny teknik i form av litium-ionbatterier och elektrisk cylinderteknik samt utelämnade all hydraulik. Tack vare den helt elektriska drivningen är maskinen mycket miljövänlig, den genererar inga avgaser, buller eller värme. Förutom att maskinen är mer energieffektiv är den också nästan helt underhållsfri genom att all hydraulik har frångåtts.

Denna konceptmaskin behöver inte ha föraren ombord på maskinen, därför har Komatsu kunnat skapa en helt ny design med nya användningsmöjligheter. Manöverenheten är ansluten till fordonsdatorn via trådlöst LAN och inga extra installationer behövs för att manövrera maskinen. Genom att maskinen drivs elektriskt och manövreras fjärrstyrt, kan den obehindrat användas inomhus, i begränsade utrymmen, vid rivnings- eller räddningsarbeten eller i farliga utrymmen.

Som maskinen är byggd idag har den en skopvolym 0,09 m3 med en totallängd på 4750 mm och bredd 1740 mm och totalhöjd 1685 mm. Svängradien bak är 970 mm. Batterikapaciteten ligger på 1,5 kWh och elmotorernas antal är 2 vid framkörning och 4 vid grävning.