För Jespher Olsson, i Norberg i norra Västmanland, tog raskt klivet till att bli entreprenör. Efter att ha gått bygg- och anläggningsprogrammet på Karlfeldtgymnasiet i Avesta jobbade han först som anställd ett år, då med anläggandet av en vindkraftspark i Ockelbo. Sedan öppnade sig möjligheten att ta över både maskin och uppdrag efter en entreprenör som renoverat vägdiken och som bestämt sig för att sluta.

– Jag har alltid varit lockad av att driva något eget, så jag tog chansen när den kom, berättar Jespher, som lärde känna sin företrädare under skolans praktiktid.

Femte säsongen

Vårvintern 2013 startade Jespher sitt företag J Olsson Gräv AB och är nu inne på sin femte säsong med dikesrenovering åt Svevia. Geografiskt är jobben främst i södra Dalarna och norra Västmanland.

Dikesrenoveringarna utför Jespher med en Liebherr 900, en maskin på 19,5 ton från 2010.

– Jag är fantastiskt nöjd med maskinen. Den är otroligt fin i hydrauliken. Snabb, följsam och förlåtande. Dessutom är leverantören duktig på eftermarknaden. Jag får alltid snabb hjälp när jag behöver, berättar Jespher.

Hoppas på lägre förbrukning

Redan nu är Jespher övertygad om att även nästa hjulgrävare blir en Liebherr.

– Det är alltid en avvägning när det är dags att byta. Så länge den fungerar bra går det ju fint att köra vidare. Samtidigt skulle vilja ha ner bränsleförbrukningen. Med nyare och mer effektiv teknik räknar jag med att spara en del bränsle.

– Det är lätt att tro att dikesrenovering inte är så krävande för maskinen, men det blir många höga lyft från vägdikets botten och upp över lastbilsflaket.

Maskinen är utrustad med 700 millimeter breda Twin-däck. Hjulen ger god stabilitet i dikningsarbetet och dessutom god bärkraft och framkomlighet då massorna från dikesrensningen ska planeras ut.

Utmaningar

Renoveringen av vägdiken ger gott om utmaningar. Diket ska få rätt fall, det ska släntas av snyggt och på ett sätt som underlättar för vägkroppen att dräneras på vatten. Samtidigt gäller det att hålla koll på trafiken och lastbilen samt att sköta skyltningen. Och så ska det bli snyggt också, även vid avslut, vägtrummor, lyktstolpar och vägskyltar.

Dikesrenovering är den huvudsakliga sysselsättningen under sommarsäsongen. Uppdragen åt Svevia omfattar även byten av vägtrummor, förstärkningar och reparationer. Vintersäsongen ägnar Jespher bland annat åt snöröjning och sandning, också det med Svevia som kund. Till detta har han en linjeutrustad grävlastare, Lännen 8600E, från 2007. Jespher åtar sig även andra jobb åt privatpersoner och företag i och omkring Norberg, exempelvis inom husgrunder och fiber. Till hjulgrävaren har Jespher även en hydraulhammare.

Medveten flexibilitet

Mångsidigheten och flexibiliteten är viktig för Jespher.

– Jag gillar att hålla på med olika uppdrag och flexibiliteten är viktig för att det ska finnas jobb även när det inte är säsong för vägdiken eller snöröjning, konstaterar han.

Jespher är nöjd med sina maskiner och tycker att de kompletterar varandra väldigt bra.

Anpassad specialskopa

Dikesrenoveringen utför Jespher med en tre-skopor-i-en-skopa från RF-System. Skopan kan användas både som planeringsskopa, v-profilskopa och smalskopa. Skopan används med en tiltrotator från Steelwrist, som klarar att tilta i 45 graders vinkel.

– Denna typ av skopa och en tiltrotator som klarar 45 graders tiltvinkel fungerar utmärkt ihop. Tiltrotatorn är en enorm tillgång. Det skulle aldrig gå att nå samma resultat utan den, säger Jespher.

Även RF-skopan har varit med sedan Jespher startade sitt företag. Även den är till stor belåtenhet. Det hindrar inte att Jespher låtit bygga om skopan en del för att få den att passa honom ännu bättre. Ombyggnationerna har utförts av Peter Hedqvist på Smidesreparationer i Karlbo.

– Det är Peter som reparerar och anpassar mina skopor. Jag har även köpt av hans egentillverkade skopor. Det märks att han själv har kört grävmaskin, för han förstår hur grejerna används och hur jag tänker, säger Jespher.

Medar, ribbor och bultat skärstål

Undertill har planeringsdelen av skopan tvärgående slitribbor, som ger mer styrsel och hjälper till att hyvla till små ojämnheter. För att ge ett bättre flyt har samma del av skolan kompletterats med yttre medar. Hörnen kring bottenskäret har förstärkts. Pålagda hårdmetallsvetsar ökar motståndskraften mot slitage.

– Det sliter på skärstålet att nöta mot vägkanten. Därför har vi bytt till ett bultat skärstål. Stålet är även vinklat någon grad nedåt. Allt handlar om små justeringar för att minska slitaget och få skopan att gå så lätt som möjligt. Då blir det också lättare att hålla rätt höjd i diket. Jobbar man med dikesrenovering dagligen under en stor del av året är även små förbättringar betydelsefulla.

Skopan har också kompletterats med små styrstål för att bättre skära av och styra in det bortrensade materialet i skopan. Styrstålen hjälper till vid justering av både bakslänt och vägslänt.

Ständiga förbättringar

Varje säsong med dikesrenoveringar föder nya idéer, som sedan blir till verklighet under vintern. Och just däri ligger en del av tjusningen, tycker Jespher, som ständigt odlar sin nyfikenhet på hur saker kan göras ännu lite bättre.