IVECO, Iveco Groups kommersiella fordonsmärke, och Nikola Corporation, inleder en ny era inom nollutsläppstransporter på IAA Transportation 2022 med den kommersiella lanseringen av det helelektriska fordonet Nikola Tre (BEV).

Den europeiska 4×2 Artic-versionen av Nikola Tre (BEV) är en helelektrisk tung lastbil med nollutsläpp och produceras av Nikola IVECO Europe joint venture i en särskild fabrik i Ulm, Tyskland. Anläggningen, som invigdes 2021, har en slutmonteringsprocess som har utvecklats specifikt för ”elektriskt födda” fordon och drivs enligt tillverkningsstandarder i världsklass.

Nikola Tre-plattformen är baserad på IVECO S-WAY-lastbilen och har en elektrisk axel som är samdesignad och producerad av FPT Industrial och Nikolas avancerade elektriska teknik. IVECO- och Nikola-teamen har valt ett modulärt tillvägagångssätt för plattformen, som är den första i branschen som kan vara värd för både helelektrisk och vätgasteknik.

Lastbilen har en hjulbas på 4021 mm och nio batterier med total energilagring på upp till 738 kWh, vilket ger en räckvidd på cirka 500 km. Laddning (10–90 % laddningsnivå) tar uppskattningsvis inte mer än 162 minuter med en laddare på 175 kW. Laddning upp till 350 kW väntas senare i år. Med totalt 738 kWh och den kontinuerliga effekten hos FPT Industrial e-Axle på 480 kW har den kraft, vridmoment och räckvidd för att utföra exempelvis nav-till-nav-leveranser och regional transport – och körsträckan kan förlängas med korta, snabba laddningar när tillfälle ges.

I linje med IVECO:s förarcentrerade tillvägagångssätt är varje detalj i Nikola Tre BEV:s hytt utformad för att förbättra för föraren med en rymlig och väl utformad miljö med olika komfortalternativ och avancerade funktioner. Infotainmentsystemet är baserat på Nikolas nya generation av egenutvecklad driftsteknik som integrerar infotainment- och navigationsfunktionerna samt kontrollerar de flesta av fordonets funktioner.

Betaversionen av Nikola Tre FCEV Artic 6×2 som presenterades på utställningen har en extra axel och en ny hytt med förbättrad aerodynamik. Med en hjulbas på 3 932 mm kan den rymma runt 70 kg brukbart väte vid ett tryck på 700 bar. Denna kapacitet, tillsammans med den snabba tankningstiden på knappt 20 minuter, möjliggör en räckvidd på upp till 800 km. När Nikola Tre FCEV kommer ut på den europeiska marknaden 2024 blir utsläppsfri elektrisk framdrivning för långdistansuppdrag verklighet. Det är en viktig milstolpe för att IVECO ska kunna uppnå målet att företagets koldioxidutsläpp ska ligga på nettonoll år 2040.

Samtidigt med IAA Transportation 2022 tillkännagav även IVECO och Nikola att de nu officiellt tar emot beställningar på Nikola Tre BEV Artic 4×2 i Europa.