Den 44-årige chauffören från Litauern var på väg från Lilla Edet till Karlshamn där en färja skulle ta honom och ekipaget över Östersjön. Han stannade på en uppställningsplats söder om Göteborg. Där fanns många andra långtradare.

En mindre bil körde fram med en minibuss på insidan. Två män lastade i all hast över säckar till lastutrymmet närmast bakom dragbilen. En 24-årig Kungsbackakvinna som hade tagit en kaffepaus blev misstänksam. Hon filmade det som skedde och larmade polis. Sedan följde hon efter långtradaren söderut.

– Strongt jobbat. Om fler reagerar som hon gjorde så hade vi kunnat stoppa många knaskörningar. Bollen ligger mycket hos svenska lastbilschaufförer som vistas i den här miljön och borde se konstiga manövrar där lastbilarna stannar till, säger Bo Melin.

Allt mer nervös

Några mil söderut stoppades föraren av polis och uppmanades visa vad han hade i lasten.

– Han blev påtagligt nervös och ville öppna där bak. När vi bad honom dra undan kapellet längst fram till höger ökade hans nervositet, skrev polisassistent Petra Jansson senare i en PM.

Mannen sa att han brukade utföra tre körningar i månaden till Sverige.

– Mina två landsmän bad mig ta med grejerna eftersom de hade bråttom för att hinna lämna tillbaka sin hyrbil. De fick mitt mobilnummer man jag fick inte deras. Jag hade inte en aning om att det var stöldgods.

Han påstod att han tog uppdraget utan att veta vad han skulle få i ersättning.

De som utfört stölderna hade länsat personbilar i välbärgade områden som Djursholm, Tyresö och Saltsjö-Duvnäs.

Utomlands är begagnade airbags hårdvaluta. Men tjuvarna hade i vissa fall inte nöjt sig med själva airbagen, de hade stulit hela instrumentpanelen, inklusive ratten. I lastbilen fanns 46 bilstrålkastare, 23 instrumentpaneler med airbags, fem rattar med airbags, två airbags utan ratt, elva GPS-navigatorer, CD-spelare och ett dussintal bilnycklar.

Forcerade startspärr

I förarhytten påträffades ett halvdussin mobiltelefoner. Där fanns också en apparat för omprogrammering för att ta sig in och starta bilar med startspärr.

Bo Melin:

– Att brotten var färska talade förstås emot 45-åringen i rätten, som gjorde en bra bedömning i en väl avvägd dom.

Han berömmer den rådiga och uppmärksammade kvinnan som filmade omlastningen, ringde polisen och följde efter lastbilen.

– Jättekul med engagerad och vaken medborgare. Nu fick vi något att bita i. Detta borde få våra svenska chaufförer att reagera. De rör sig i den här miljön, uppställningsplatser med många långtradare. Om en fikande kvinna reagerar över något som ser misstänkt ut, så borde chaufförerna se kufiska omlastningar.

Tingsrätten tyckte att mannens berättelse var väl fantasifull och såg honom som en sagoberättare.

”Hans uppgifter är över huvud taget inte trovärdiga. Hans nervositet när han stoppades visar också att han anade vad som väntade. Det råder ingen tvekan om att han visste att godset var stulet”.

Han hade förbindelser med brottsligt nätverk som stjäl bildelar i Sverige. Och som säljs på andra sidan Östersjön. Det visar utredningen”, skrev tingsrätten i sin dom.

Sonen också finkad

Sonen satt häktad i Stockholm för liknande brottslighet. Tidigare har han dömts för stöld och förberedelser till stöld, han har bland annat innehav av flera apparater för att forcera startspärrar. Det talade för att pappan ingår i en internationell liga.

Domstolen skrev vidare:

”Tingsrättens ledamöter anser att 44-åringens berättelse om de två män som kontaktat honom och vad de kommit överens om var väl fantasifull”.

Rätten slog fast att det handlar om förslagen, systematisk och organiserad kriminalitet.

”Att sonen satt häktad i Stockholm och nyligen dömts för likadan brottslighet talar också emot den åtalade”.

Domstolen poängterade att chauffören ansvarar för vad han transporterar. Han fälldes för grovt häleri, olovlig befattning med smuggelgods. Hans kostnader för advokat, 43 000 kronor, blir en nota som skattebetalarna får stå för.