Den här dagen körde Nicole Pike djurambulans. Det började ryka kraftig från bilen. Hon körde in till kanten, satte på varningsljusen, ringde sin mamma och tillkallade hjälp.

Johan Sturck, bilbärgare, såg att hon behövde hjälp.

– Det rök värre än från en majbrasa. Utanför vägräcket stod en flicka.

Han ställde sitt fordon, som var lastad med två bärgade personbilar, bakom djurambulansen, satte ut varningstrianglar och slog på bilens brandgula roterande ljus. Det sade han senare till polisen.

I ögonvrån såg han en långtradare komma dundrande emot dem.

– Nicole stod mellan mitt och det fordon hon hade kört. Jag ropade åt henne att springa vilket hon också gjorde.

Vräktes iväg

Den Hollandsregistrerade långtradaren närmade sig snabbt.

– Lastbilen körde i fullt blås, den bromsade inte alls.

Sturck träffades av vägräcket och det gjorde troligen Nicole också. Farten var så hög att bärgningsbilen knuffade iväg djurambulansen och själv hamnade i vänster körfält där den blev påkörd.

Djurambulansen hamnade i diket – demolerad under långtradaren vars hytt slets loss.

Ann:

– Nicole låg tillsynes livlös. Vägräcket hade slungat iväg min dotter 30 meter. Jag visste inte om hon levde. Armen låg i en onaturlig vinkel och jag förstod att den var bruten. Hon hade inte en skråma som visade vad som hänt henne men smällen hade tagit i huvudet.

”Minneslucka”

Även chauffören hamnade på sjukhus. Vid rättegången, där stämningen var hätsk, åberopade han minnesförlust. ”Jag minns bara att jag körde av färjan i Helsingborg två dagar tidigare” sa han.

Trots sin blackout nekade han till att ha kört för fort och till grov vårdslöshet i trafik.

Två gånger under rättegången fick chauffören frågan om han hade något att säga till Nicoles familj.

Ann:

– Båda gångerna svarade han nej. Han visade inga känslor. Jag tycker ändå att han kunde bett om ursäkt och säga att han var ledsen för det som hänt.

Redan på sjukhuset hade Ann tagit kontakt med holländarens familj och gett dem information.

– Som förälder kände jag för dem. Jag visade bilder från olycksplatsen. De var tacksamma. Men när deras son skrevs ut drog de iväg utan att ta adjö. Under rättegången tittade de inte på oss. 18 månader har gått men vi har inte ens fått ett vykort eller en blomma. De har inte visat någon som helst empati.

Stod oemotsagd

Under rättegången påstod chauffören att han hade rätt att minimera sin veckovila.

– Varken åklagaren eller vår advokat var så pålästa att de kunde bemöta detta. De satt som två frågetecken och sa att de skulle kolla upp uppgiften, vilket aldrig gjordes.

Ann Pike anser att domen, tre månaders fängelse och 25 000 kronor i skadestånd är ett hån.

– Skadeståndet kommer väl svenska staten att tvingas betala.

Hon säger att Nicole alltid var försiktig och hade ett säkerhetstänk.

– Hon bytte en Audi cabb till en Mercedes combi som hon visste var krocksäker. Hon gjorde allt rätt på olycksplatsen men drabbades ändå så hårt.

Bundna till Nicole

Nicole är rullstolsbunden för resten av sitt liv.

– Hon kan inte kommunicera, hennes liv har slagits i spillror. När som helst kan hon drabbas av ett epileptiskt anfall. Patrik och jag måste ständigt vara i hennes närheten.

Ann är säljare och Patrik depåchef. De går nu miste om stabila inkomster.

– Vi är sjukskrivna sedan olyckan. Om vi inte är hemma när hon behövs så riskerar vi hennes liv.

För att Nicole inte skulle hamna på något kommunalt boende har föräldrarna handikappat ett hus som stod tomt. De har också fått hjälp av Sofias Änglar, Sofia Wistam, fd Eriksson, i TV5.

Hur framtiden ser ut är högst ovisst.

Ann:

– Vi har satsat på våra döttrar. Varje helg var vikt för ungarna så att de kunde rida och tävla. Nu var de såpas stora att vi tyckte att det var vår tid att leva. Istället sitter vi här och kan inte åka hemifrån. Allt hände på några ögonblick.

”Fel på bilen”

Den 25-årige chauffören anser att olyckan är oförklarlig. Han hävdar fordonsfel eller att han drabbats av någon plötslig sjukdom och har överklagat. Han vill bli friad och slippa betala skadeståndet.

”Inget tyder på att jag varit uttröttad eller att jag ägnade mig åt något annat än att framföra mitt fordon” har han sagt till sin advokat.

Nicoles föräldrar anser att han ska dömas för grovt vållande till kroppsskada och få minst fem månaders fängelse samt betala 100 000 i skadestånd.

Patrik Freij, Nicoles pappa:

– Vad är tre månaders fängelse och 25 000 i skadestånd mot att bli inlåst i sin egen kropp resten av sitt. Utan ett värdigt liv. Hela hennes framtid slogs i spillror.

Den holländska chauffören vill slippa närvara i hovrätten. Han tycker att stämningen mot honom var hätsk i tingsrätten.