Vindpinad och sliten av tidens tand står denna Valmet lite i skymundan på gården hos Kjell Nilsson. Den fick pension för många år sedan men ibland får den komma ut på ”promenad” och används i gårdsarbetet men just nu stundar en större motorrenovering och den lades på is för ett bra tag sedan och det ser inte ut att bli gjort närmsta tiden heller….

Så Valmeten står där den står. Tyst och vilande. Det var Sigurd Olssons pappa som köpte den en gång på 60-talet. Maskinerna gjorde sitt intåg i skogarna och hästarna stallades in på gårdarna.

– Farsan högg för hand och tack vare sin Valmet slapp han anlita andra att dra ut virket. Nu kunde han göra det själv, säger Sigurd.

Mindre traktor

När finska Tourula-fabriken hade fullgjort sin nationella plikt med återuppbyggnaden efter kriget tillsammans med andra finska industriföretag uppstod frågan hur man skulle hitta civila produkter att sälja på marknaden.

Man hade funderat på att tillverka en mindre traktor och sagt och gjort. Under 1951 beslutade VMT, som då bara kallades Valmet, att dela upp produktionen mellan sina olika fabriker.

Beslutet innebar att traktorprojektet under ledning av Olavi Sipilä placerades vid Tourula-fabriken, som var bättre utrustad för serietillverkning. Verktyg och maskiner som hade tillverkat vapen under kriget gjordes om för att kunna serietillverka traktorer och på så sätt sparade man en hel del pengar på investeringar.

– Den ser kanske inte mycket ut för världen idag men då var den ett enormt hjälpmedel. Från att ha lastat timret för hand bakom häst och sen kört ut kunde nu maskinen släpa fram virket. För att kunna nyttja vinschens hela styrka är man tvungen att ha det lilla bladet i fram nere i backen, för annars begav sig traktorn, berättar Sigurd.

Gillar skogsarbetet

Vinschen kan dra upp till 20 stammar och bladet användes annars för att rulla fram stockarna!

Sigurd minns att i slutet på 80-talet var det många som ringde och ville köpa faderns Valmet men det var aldrig på tal. Maskinen blev kvar på gården och där skall den förbli.

– Jag har en gammal David Brown också från -60talet och en Hemek 650 från -70talet. Man lyckas visst samla på sig en del ändå… säger Sigurd och skrattar och visar även upp sin samling av oljesprutor.

Sigurd är idag pensionär men har tillbringat de flesta åren i skogsbruket och än idag älskar han att ta röjsågen med sig ut till skogs.

– Så här på våren är det underbart. När man stänger av sågen, tar av sig kåporna och hör hur skogens alla fåglar kvittrar och man får sätta sig i mossan och dricka en kopp kaffe. Det är fantastiskt.

Midjestyrd

Valmet började exportera traktorer 1958 då 1250 maskiner skickades till Brasilien och ytterligare 350 till Kina. Exporten var ett sätt att berätta för hemmamarknaden att Valmet var en efterfrågad produkt även på annat håll. Under 1963 introducerade Valmet en midjestyrd skogstraktor.

Den var till största delen uppbyggd med komponenter från jordbrukstraktorn Valmet 361D och föregångare till dagens omfattande utbud av skogsmaskiner från Valmet. 1979 tillverkades de första maskinerna som kunde fälla träd. 902 H var den första tvågreppsskördaren från Valmet.

– Det är ju roligt att ha fått vara med från hästarnas och flottningens tid till dagens toppmoderna maskiner. Det var inte bättre förr. Fy f*n vad man fick slita ont. Det var tungt och slitigt. Enda fördelen var att då var det mer folk på skogen, idag sitter alla ensamma i sina maskiner och hinner knappt träffas på skiftbytet.

Men varför kan då ordet Nostalgi ändå vara så positivt laddat?

– Det står för sådant man varit med om. Minnen, barndomen, saker man upplevt, livserfarenhet. Jag har inte något genuint intresse för gamla saker, men jag tycker om att minnas tiderna från förr.