Inom ramen för samarbetet ska Scania leverera motorer från hela motorprogrammet med 9-, 13- och 16-litersmodeller. Ett särskilt fokus ligger på att klara den högsta standarden för utsläppsnivåer, Tier 4f. Utrustning som möter utsläppsnivåerna Tier 2 och Tier 3 ingår också.

Grävare och lastare

Den första produkten utrustad med en motor från Scania är grävmaskinen HX520 med en 13-liters Scania Tier 4f-motor på 331 kW. Per Nielsen, kundansvarig på Scania Engines, säger att HX520-grävmaskinen lanseras vid bygg- och anläggningsmässan Intermat i Paris.

– Vi är mycket nöjda med det här samarbetet med Hyundai Heavy Industries. Vi har arbetat nära tillsammans med Hyundai under utvecklingsfasen. Vi har anpassat våra motorer för att passa Hyundais utrustning med stort fokus på bränsleekonomi, effektivitet och totala ägandekostnader.

Ytterligare tre grävmaskinsmodeller utrustade med motorer från Scania kommer att lanseras: HX480 med 13-litersmotorer samt HX700 och HX900 som båda förses med 16-liters V8-motorer. Två hjullastare lanseras också. HL970 och HL980 som är utrustade med 9- respektive 13-litersmotorer.

Effektivare

Hyundai Heavy Industries valde motorer från Scania för dess tillförlitlighet och hållbarhet och förväntar sig en ökad försäljning av grävmaskiner och hjullastare tack vare förbättrad prestanda och kvalitet.

Företaget räknar också med förbättrad bränsleeffektivitet på mellan två och tio procent beroende på användningsområde.

Hyundai Heavy Industries är en av världens ledande tillverkare av bygg- och anläggningsutrustning.

Företaget har divisioner som är specialiserade på skeppsbyggnad, offshoreutrustning, industrianläggningar, fartygsmotorer, elkraftsystem, grön energi samt bygg- och anläggningsutrustning.