Sedan 2003 driver Marcus Jakobsson i Romakloster företaget GSG Gotland. I somras blev han tillfrågad av Nybergs Entreprenad om han kunde åta sig en del av snöröjningen för Gotlandshem, närmare bestämt i Väskinde, Tingstäde och Slite. För det behövde Marcus en smidig och effektiv maskin och det var ingen slump att han vände sig till Swecon i Visby.

Problemet – eller det som såg ut som ett problem – var att det inte fanns någon kompakthjullastare i standardutförande som uppfyllde Marcus krav.

– Jag ville ha en maskin med en klaffskopa fram och sandsspridare bak, så att jag kan röja snö och sanda samtidigt.

Säljaren Urban Gustafsson kopplade in Swecons Fredrik Askling, produktspecialist på eftermarknad. Genom att studera kopplingsschemat kom han fram till att en extra hydraulpump skulle kunna användas. Inte bara det, denna pump skulle kunna – med ett reglage i hytten – kunna ställas för att försörja en egen krets till det bakre uttaget med steglös flödesreglering.

– Pumpen levereras i maskinen från fabrik och sedan gjordes ombyggnationen på vår verkstad för att få oberoende flöde bak och fram. Det här är ett bra och kostnadseffektivt alternativ till andra maskinlösningar, dessutom finns ju alla de fördelar som en Volvo hjullastare har, säger Urban Gustafsson.