För att få andra trafikanter att tänka till har hon och sambon Patrik Johansson låtit montera en bild på två av sina hästar bak på sin hästvagn.

Iris bor utanför Halmstad och har haft hästar i hela sitt liv. Nu föder hon upp, rider och transporterar världens näst största hästras – Clydesdale, en arbetshäst, som bland annat kan användas för timmerkörning i skogen.

Stallet heter River Clyde Horses.

Oftast är det hon som sitter bakom ratten på en Volkswagen Amarok, när hästarna ska på visningar, till veterinären och besiktningar.

Hon får känna av ett uppskruvat tempo och irriterad stämning på vägarna.

– Vanligast är att andra bilister ligger för nära och kör in för snävt. Det skapar obehag. Med mitt tunga ekipage har jag längre stoppsträcka och jag måste köra mjukt.

Irriterat

Transporten väger närmare tre ton.

– Alla måste självklart visa hänsyn i trafiken. Jag för min del håller jämn fart och kör extra försiktigt när det svänger. Ser till att ha god marginal framåt. Just det att vi saktar ner tidigt och kör väldigt långsamt ibland skapar irritation.

Ändå tvingas Iris bromsa in på grund av dåligt samspel.

– Hästarna blir förstås oroliga och trampar runt inne i hästvagnen. Det är stora krafter som kommer i rörelse, släpet kan komma i gungning. Det kan välta eller orsaka andra olyckor.

Nytänk

Iris tyckte att den vanliga gula skylten är tråkig. Den respekteras dessutom dåligt. Hon fick en idé. Kusarna fick trava till fotografen Elin Carling, eller om det var tvärtom.

Litet som en kuliss sitter det nu en stor bild på hästarna där bak på vagnen. Hon är först med designen.

Inspirationen fick Iris i hästtidningen Hippsons kampanj för kreativa lösningar för ökad trafiksäkerhet.

– Jag såg en bild på en transport i USA och satsade på att göra en liknande, säger Iris Hjálmarsdóttir som förutom hästuppfödare även är fårbonde och jobbar med miljö- och hälsoskydd.

Första gången hon hade ekipaget ute i trafik var i början av augusti, till en visning i Danmark.

Det blev flera tummen upp.