Chassi och hyttstomme

Helt ny hytt med optimerad aerodynamik och mindre vindbrus.Användandet av höghållfasta och extra höghållfasta stålkvaliteter i kombination med ”state of the art” fogningsmetoder, såsom strukturlimning och laserlödning, har möjliggjort en slimmad konstruktion på hyttstommen. Det har resulterat i förbättrade egenskaper, lägre vikt, ökad innervolym och bättre siktförhållanden.Framflyttad framaxel, ger bättre vägegenskaper i form av förbättrad stabilitet och bättre bromsförmåga vid hårda inbromsningar.Nya motorinstallationer.Helt ny och förbättrad hyttfjädring.Finjustering av samtliga stötdämpare.Möjlighet till elektrohydraulisk styrning av stödaxel, vilket ger ökad lastförmåga och bättre svängradie.

13-litersmotorer och avgasrening

Nya motorstyrsystem för båda motorfamiljerna. Ökat flöde från injektorerna och minskad virvelbildning i förbränningsrummet ger effektivare förbränning.Större fläkt och nya effektivare kylare ger ökad kylkapacitet och förbrukar mindre energi samt tillåter motorn att arbeta med högre temperatur.Oljetermostatreglering med ny styrning och höjd öppningstemperatur från 80-90 grader Celsius.Max cylindertryck höjt till 210 bar. Kompressionsförhållande 20:1 för 13-litersmotorerna och 17,4:1 för 16-litersmotorerna.Ny generation katalysatorer som arbetar med lägre temperatur.”SCR-only” på alla 13-litersmotorer.Robust och effektiv fastgeometriturbo i hela 13-litersprogrammet.500-motor ersätter 490.Oavsett motorval utlovar Scania 5 procents sänkt förbrukning i genomsnitt, varav tre procent kommer från drivlinan och två procent från den förbättrade aerodynamiken.

Opticruise växellåda

Sidoaxelbroms till samtliga växellådor för fjärrbilar. I kombination med nya motorstyrprogram, som svarar för ner- och upprampning av kraftflödet i samband med växling, förbättras växlingsprestandan. Som bäst kan en typisk uppväxling ske på mindre än en halv sekund, vilket i det närmaste är en halvering av tiden. Vidare behålls motorns laddtryck bättre under växlingen.Ny mjukvara med intelligent styrning, som samlar data från både motor och hjul.

Komfort

Förfinad fjädringsoptimering för ökad stabilitet och bättre vibrationskomfort.Slimmade speglar, som alla manövreras elektriskt.Framaxeln framflyttad 50 millimeter.Förarpositionen är flyttad 65 millimeter framåt och 20 millimeter i sidled, vilket ger bättre sikt och högre komfort.Ökad justermån på stolen framåt/bakåt för att korta och långa förare ska kunna hitta en optimal position.S-hytt. Försedd med plant golv.Nyutvecklad bakre takhylla tillgänglig med alla hyttmodeller.· Smart grupperade knappar, sömlöst integrerade displayer samt rattknappar som standard för ökat fokus på vägen.Ny utformning på rattar, nu med fler knappar – däribland körlägesväljare.Platsbyte på hastighetsmätare och varvräknare, plus ”night mode” för förbättrad nattkörning.Förbättrat insteg.Regnsäker skoförvaring på översta steget.Omarbetad instrumentering med sänkt panel och alla funktioner inom bekvämt räckhåll.Fler kontroller i förardörren.Bredare sängar.Möjlighet till vridbar passagerarstol.Infällbart bord på passagerarsidan.Möjlighet till rastkyla, fullt integrerad med hyttens ordinarie klimatsystem och utan låda på taket.

Säkerhet

Sidokrockgardin ger effektivt skydd vid vältningsolyckor.Kortare bromssträcka, bland annat till följd av justeringar i ABS-programvaran. Bromsförmågan har förbättrats med 5 procent. Med tom dragbil påverkas bromsförmågan även positivt av den framflyttade framaxeln.Förbättrad krockprestanda.Smalare A-stolpar.

Uppkopplade tjänster

Scania Underhåll med flexibla planer. Uppdaterar serviceplanen efter verkliga förhållanden.Möjligheter till dubbelriktad kommunikation.Utökade möjligheter i Scania Fleet Management.Scania fokuserar på skräddarsydda erbjudanden där varje kund får ett individuellt anpassat förslag där både fordonet och tjänsterna är exakt anpassade för bilens ändamål. Både kostnader och intäkter vägs in i utformningen.