– Det är ju tunga föremål som hanteras. Inget får gå snett, så det är viktigt att ta det lugnt och se till att både jag och andra inblandade har allt under kontroll. Kranlyft ger inte utrymme för missförstånd eller tveksamheter, säger han.

Håkan Öhman utgår från Kungsör, men har hela Mälardalen och mer därtill som arbetsområde. Han har haft egen mobilkran sedan 1999, men har varit i branschen längre än så. I grunden är Håkan snickare, men han arbetade under många år i fadern Kurts företag för montage av prefabricerade betongelement. Montagen inkluderade kranlyft och som mest hade Kurt fyra mobilkranar. När Kurt bestämde sig för att avveckla verksamheten köpte Håkan köpte loss en av mobilkranarna – en 80-tons hydraulkran.

Specialitet

För Kurt var mobilkranarna en del av montageverksamheten. Håkan, däremot, har helt inriktat sig på mobilkranen. Att lyfta betongelement har naturligt nog blivit en specialitet för Öhmans Lyftservice AB, tillika huvudsyssla, vilket också avspeglar sig i kranens storlek och utrustning.

Håkans första mobilkran var kvar till 2008, då han bytte till en 90-tons kran från Liebherr. Förra året var det dags för nästa steg. Håkan växlade upp rejält – till en 130-tons kran. Även denna gång blev det en Liebherr – en LTM 1130-5.1. Bomlängden är 60 meter. En hydrauliskt vinklingsbar jibb ger ytterligare 19 meter.

– Jag var helnöjd med förra kranen och hade tänkt behålla den under längre tid. Samtidigt gäller det att utvecklas i takt med uppdragen. Betongelementen blir allt större och tyngre, säger Håkan.

Dubbla spel

Kranen har två spel. När båda används hålls linorna isär med en kortare jibb på 2,9 meter.

– Därigenom kan jag frivända betongelementen i luften. Det är värdefullt exempelvis när betongelementen transporteras liggande, men ska monteras stående, eftersom alla element inte klarar att vändas från marken, berättar Håkan.

Nya kranen valde Håkan även att utrusta med fjärrstyrning. Det gör att han kan röra sig fritt, vilket underlättar lyften och kommunikationen med övriga som deltar i arbetet.

– Det gör också att jag kan hjälpa till att koppla, tillägger han.

Allt på sin plats

Håkan gillar att ha det välordnat. Baktill på mobilkranen har han byggt ett skåp för lyft. Rundsling och annan utrustning har sina givna platser och är lätt åtkomliga. Skåpets övre del fungerar som låda för kättingar.

– Jag ska sätta in en kupévärmare i skåpet för att hålla undan fukten. Då blir allt så mycket enklare att jobba med.

Motvikter och extrautrustning ligger packat och klart på en trailer, så när hela uppsättningen behövs hyr Håkan in en dragbil med chaufför. Om han endast behöver komplettera med mindre motvikter lastar han dem på ett lastväxlarflak, så att en krokbil enkelt kan utföra transporten.

Närhet till service

Håkan har endast några mil till Liebherrs huvudagentur i Västerås.

– Det känns extra tryggt, för det är viktigt att snabbt få reservdelar och hjälp om något krånglar. Närheten är värdefull även vid service. Det är en tillgång att kunna rulla in i en stor och rejäl verkstad, med rätt utrustning och duktigt medarbetare.

Flexibel

Kapitalbindningen är stor, vilket kräver ett någorlunda jämnt flöde av uppdrag. Håkan värdesätter när uppdragen är lite längre, så att det inte blir för mycket tid på väg.

– Visst finns det tillfällen då det hade känts bra med ytterligare en mobilkran i företaget, men samtidigt finns det fördelar med att vara liten. Jag sköter mig själv och det är lättare att vara flexibel, säger Håkan, som också sätter stort värde på mötena med uppdragsgivarna och deras montörer.

Uppdragen varierar, men det är lyft av prefabricerade betongelement som är ryggraden i verksamheten. För Håkan är det värdefullt med egna kunskaper och erfarenheter av montage. Han har nytta av det i både planering och problemlösning. Samtidigt bidrar det till en god kemi mellan honom och montörerna.