Barn- och Utbildningsnämnden i Övertorneå tog vid sitt senaste möte den 1 december ett enhälligt beslut om att starta upp transportinriktningen på Fordons- och transportprogrammet på Gränsälvsgymnasiet. Sedan tidigare finns inriktningarna personbil samt lastbil och mobila maskiner i samarbete med Utbildning Nord som nu utökas även med transportriktningen. En sedan länge efterlängtad inriktning för Gränsälvsgymnasiet.

Gränsälvsgymnasiet är en liten gymnasieskola i Övertorneå kommun med 120 elever, men trots det så erbjuder Gränsälvsgymnasiet 11 nationella program, varav sex yrkesprogram i samarbete med Utbildning Nord, och 4 introduktionsprogram på gymnasiet. På skolan går elever från Övertorneå kommun och även från grannkommunerna. Gymnasieutbildningen finns sedan tidigare på fyra olika orter i länet, men det har saknats en utbildning i östra Norrbotten.

– Därför är det är fantastiskt roligt att vi från och med höstterminen 2022 kan starta transportinriktningen på Gränsälvsgymnasiet. Vi har sedan tidigare fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil, och lastbil och mobila maskiner i samarbete med Utbildning Nord och nu kan vi äntligen erbjuda även transportinriktningen, även det i samarbete med Utbildning Nord, berättar Katarina Lindberg, rektor på Gränsbygymnasiet.

– Vi är mycket glada över att kunna starta upp den nya inriktningen tillsammans med Gränsälvsgymnasiet. Vår uppgift är att bidra till kompetensförsörjningen på Nordkalotten. I det här fallet känns det extra varmt om hjärtat att kunna bidra till åkerinäringens kompetensförsörjning som alltid varit en viktig näringsgren i vår egen kommun Övertorneå, säger Leif Lahti direktör på Utbildning Nord.

Gränsälvsgymnasiet som är den lilla skolan med det stora hjärtat och de unika möjligheterna anordnar öppet hus den 9 december för 9:orna i Övertorneå och Överkalix kommuner.