I år erbjuds ytterligare 27 ungdomar att få segla i sommar, varav 4 kommer att få vara på en veckas seglarläger på Æolusön. Dessutom får tio unga möjligheter till sommarjobb när Göteborgs Hamn AB fortsätter att sponsra Gårdstensbostäders seglarverksamhet. Syftet är att få fler unga att intressera sig för båtliv, sjöfart och hamnen.

– Förra årets satsning blev oerhört lyckad och vi ser det som en självklarhet att fortsätta med denna sponsring och dessutom utöka den så att fler unga från Gårdsten kan få uppleva havet, segling, få sommarjobba och framför allt skapa nätverk med vänner från andra delar av staden. Långsiktigt betyder denna satsning att vi också säkrar framtida kompetens och fortsätter att öka antalet medarbetare med utländsk bakgrund, helt i enlighet med vårt uppdrag, att spegla mångfalden i Göteborg, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB.

Över 400 unga från Gårdsten har under de 16 år verksamheten funnits fått uppleva segling och gemenskap. 45% är flickor och 55% är pojkar. Idag klassas Ungdom & Segling som ett av de mest framgångsrika integrationsprojekten i Göteborg.

– Tack vare att vi får denna sponsring från Göteborgs Hamn AB kan vi fortsätta ungdomsverksamheten i samverkan. För de unga betyder detta mycket, de yngre att få möjlighet till en sommaraktivitet och de äldre som sommarjobbar får en viktig referens på sitt CV för framtiden, säger Salma Nazzal, ansvarig Gårdstensbyrån på Gårdstensbostäder.

Hamnens sponsorsatsning innebär att 37 unga från utvecklingsområden får uppleva hamn- och seglingslivet. Förutom seglingsläger hos GKSS i Långedrag och på Æolusön erbjuds också ett antal unga sommarjobb som seglingsinstruktörer och hamnvärdar.

– Vår förhoppning är att de unga vi satsar på ska få upp ögonen för oss och ha oss i åtanke som framtida arbetsgivare och välja en inriktning mot sjöfart, logistik eller annat relaterat till hamnen, säger Elvir Dzanic.