Samarbetet mellan Volvo Lastvagnar och Svenska Skidskytteförbundet har pågått ända sedan 2010. Det resulterade i den allra första vallatrailern i skidskyttevärlden. Det är en Volvo FH som dragit trailern ända sedan början. Volvo Lastvagnar kommer under hösten att byta ut den nuvarande dragbilen genom att leverera en ny Volvo FH med I-Save 4×2 till Svenska Skidskytteförbundet.

Tillsammans ska Volvo FH och den nya vallatrailern säkra turnén i världscupen och VM. Lastbilen har en motor på 500 hk med I-Save, där körningen blir både mjukare och tystare genom möjligheten att köra på lägre varvtal och högre växlar under längre tid. Den senaste generationens Volvo FH är utvecklad med fokus på att sänka utsläpp och minska bränsleförbrukning.

I den nya trailern uppgår arbetsytan numera till 80 kvadratmeter, jämfört med den gamla ytan på ca 30 kvadratmeter. Den nya vallatrailern har hela fem luftbehandlingsaggregat installerade, vilka återvinner ca 90% av värmeenergin som sugs ut ur trailern. Luften renas via filter och släpps sedan ut i naturen. Det totala luftflödet är ca 800 liter/sekund och på en yta av 80 kvm kan det jämföras med vad man använder i operationssalar på sjukhus. Utöver detta finns effektvakter som optimerar och anpassar strömbehovet i trailern vilket leder till att man alltid använder bara den absolut nödvändigaste eldriften för vallaarbetet. Hela konceptet är skräddarsytt för att ge vallarna de bästa förutsättningarna att ta fram optimala skidor till de svenska skidskyttarna.

Fakta om skidskyttelandslagets Volvo FH:
FH 4×2 dragbil
Motor 500 hk med I-Save
Integrerad hörnkamera för sikt i döda-vinkeln
LED-strålkastare med Adaptivt hel- och halvljus
Aktivt Säkerhetspaket
Siktpaket