Två av cirkusens fordon var tidigare i år inblandad i en trafikolycka på E18/E20 utanför Arboga. Olyckan inträffade sedan en av Cirkus Maximums lastbilar gått sönder.

Den bogserades på motorvägen av en kollega. För att undvika att krocka med de två första fordonen körde en tredje lastbil ner i diket.

De gula lastbilarna och cirkusvagnarna är ett säkert tecken i sommartrafiken, mellan april och september ut. Turnén sträcker sig upp till Boden, ner till Skanör och ett avslut i Borås, inte långt från hemmabasen Älvsered i Marks kommun.

Under den tiden besöks cirka 150 platser.

Flera av de cirka 70 fordonen är mer än 30 år. Nästan hälften är antingen avställda och / eller har körförbud.

Äldst av lastbilarna är en Volvo F 407 från 1979.

Alla är inte med på resan genom Sverige.

Körs olagligt

En stickprovskontroll som Åkeri & Transport gjort i Åsa, Halland den 1 augusti, visar att flera fordon var med på turnén trots körförbud.

De fortsatte trots det därifrån tidigt nästa morgon, söderut.

Helena Schicht, turnéledare:

– De ska in på besiktning i morgon. Eftersom en av dessa bilar är såpass gammal, så har varit helt omöjligt att få tag i reservdelar. Vi har letat med ljus och lykta, de har liksom gått troll i det men nu har vi hittat något.

Då ska alla tre besiktigas i morgon?

– Ja, i morgon eller övermorgon.

Är det inte allvarligt att köra omkring med lastbilar, med släp, trots att de inte får vistas på vägarna?

– Jo, det är inte bra, det kan jag hålla med om.

Å&T bad att få växla några ord med Bengt Källquist, vd och teaterdirektör.

– Han är upptagen, jag ska be honom ringa.

Källquist hörde aldrig av sig och vi sökte honom förgäves en gång till.

Svårfångade

Trafikolyckan inträffade vid 22.30-tiden i april, mellan Arboga och Glanshammar. Två lastchaufförer från cirkusen och chauffören i den tredje lastbilen fördes med lättare skador till sjukhus.

Bogsering på motorväg är förbjuden. Polisen upprättade en anmälan om vårdslöshet i trafik.David Askeröd, förundersökningsledare vid polisen:

– Det är utgångsläget, var det landar vet jag inte. Förhoppningsvis kan jag fatta ett beslut snart. Nu gäller det att få tag i de här personerna, det kanske kan bli svårt. Jag har inte hunnit kolla om de ens bor i Sverige.

Han vill inte gå in på om skatt betalats för olycksbilarna och om de var godkända i besiktning.

En dromedar på rymmen från cirkusen blev tidigare i år påkörd av en lastbil från Cirkus Maximum utanför Ulricehamn. Cirkusen har dessutom fått vitesföreläggande på olika platser för att djuren fått för lite motion.

Vi har gått igenom de senaste besiktningsprotokollen. Bilderna på bilarna i reportaget är tagna den 1 augusti.