Specialkarosser AB ingår i SKAB-gruppen som har huvudkontor i samhället Ätran i Halland. Koncernen omsätter drygt 550 miljoner kronor och har 250 medarbetare. SKAB-gruppen består av bolagen Specialkarosser AB i Ätran, Lagab AB i Laholm, Groth Kaross AB i Mönsterås och SKAB Norge AS i Oslo. Företagsgruppen tillverkar kundanpassade lastbärare i sandwichkonstruktion för transportbranschen, samt mobila specialbyggnationer för mängder av olika ändamål – till exempel har vi tillverkat spektakulära påbyggnader till de svenska, norska och ryska skidlandslagen.

I det tätbefolkade Holland har utarbetats en speciell kravstandard som kallas för PIEK, och som har fått ett stort genomslag på kontinenten. Regelverket handlar om att lastbilar och dess utrustning skall specialkonstrueras för att vara så tysta som möjligt. Det finns några få lastbilspåbyggare på kontinenten som har detta certifikat, men nu är Specialkarosser AB i Ätran först i Norden med att ha utvecklat en speciell skåpkonstruktion som uppfyller de synnerligen tuffa krav som standarden innebär.

Vid en normal lastning och lossning får nämligen inte ljudnivån överstiga 60 decibel – att jämföra med ljudnivån vid ett normalt samtal. SKAB:s certifikat innehåller också en världsnyhet. En av SKAB:s specialiteter är skåp med hydrauliskt höj- och sänkbara tak.

Dessa bilar är mycket populära i trånga stadsmiljöer, där transportören har stor nytta av flexibiliteten att kunna justera skåphöjden vid trånga passager. Dessutom ger lösningen en möjlighet att sänka ner skåphöjden när så finnes möjlighet till och därmed spara bränsle och reducera miljöpåverkan. Leveranser i stadsmiljöer ställer självfallet också stora krav på tysta transporter, och här kommer denna PIEK-konstruktion verkligen till sin rätt. SKAB:s PIEK-godkända höj- och sänkbara tak är det allra första i sitt slag i världen.