I London, där pilotprojektet äger rum, gör transportbilar 280 000 resor varje dag och står för 75 procent av godstrafiken i rusningstid.

Under ett pilotprojekt som ska löpa under en år, lanserat av Ford tillsammans med London stad och stöttat av statsfinansierade Advanced Propulsion Centre, kommer 20 nya Transit Custom Plug-In-Hybrid att rulla på Londons gator. Bilarna går helt och hållet på el under den mesta delen av stadskörningen, vilket reducerar de lokala utsläppen.

– Det här spännande projektet visar hur innovativ teknologi kan hjälpa oss förbättra vår livskvalité. Ford är nummer ett i Europa när det kommer till transportbilar, så det är naturligt att Transit Plug-In-Hybrid tar stafettpinnen för utveckling av eldrivna transportbilar, säger Jim Farley, Fords vd och styrelseordförande.

De tjugo bilarna som används i projektet har försetts med avancerad teknologi som låter fordonen laddas med huvudsakligen el, vilket möjliggör nollutsläppsresor. Fordonen är också försedda med en bränslesnål motor för längre resor.

Ford är den första storskaliga fordonstillverkaren att erbjuda PHEV-teknologi för transportbilsmarknaden. Företaget planerar att släppa Transit Custom PHEV under 2019, och då är även Sverige inkluderat.