Nu introducerar Ford så kallade smarta speglar som ska hjälpa skåpbilsförare vid backning av fordonet. Detta med hjälp av en backspegel som inte alls är en spegel utan en högupplöst skärm.

Det nya systemet ser ut precis som en vanlig backspegel, men är en högupplöst skärm som visar en panoramavy bakom skåpbilen. Detta hjälper förare att upptäcka cyklister, fotgängare och andra fordon som kan vara bakom dem, även när fönsterfria bakdörrar eller skiljeväggar finns i bilen.

Live-matning

Full Display Interior Mirror visar en live-matning från en kamera på baksidan av skåpbilen och har automatisk ljusstyrningskontroll för optimal synlighet i dagsljus och på natten. Systemet erbjuder ett synfält som är dubbelt så stort som en konventionell backspegel. Detta hjälper förare att vara mer medvetna om sin omgivning, till exempel när de närmar sig rondeller eller byter körfält.

Fords nya backspegel kan vara särskilt fördelaktig för leveransförare som ofta har körningar i storstäder, där de är mer benägna att stöta på cyklar, e-skotrar eller fotgängare. Dessa riskutsatta trafikanter stod för 70 procent av trafikolyckorna i Europas tätorter under 2019, enligt statistik från Europakommissionen.

Finns nu tillgänglig

Backspegeln finns nu tillgänglig för Ford Transit och Transit Custom-skåpbilar utrustade med fönsterlösa bakdörrar. Alla Ford-återförsäljare kan beställa och montera systemet, vilket är kompatibelt med Transit-skåpbilar från 2014 och Transit Custom-modeller från 2012.