Ford och Google meddelade i början av februari ett unikt strategiskt partnerskap för att påskynda Fords omställning och omdefiniera den uppkopplade fordonsupplevelsen . Ford har också utsett Google Cloud till sin föredragna molnleverantör för att utnyttja Googles expertis inom data, artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML). Som en del av det nya sexåriga partnerskapet – och i början 2023 – kommer miljontals framtida Ford- och Lincoln-fordon ha Android inbyggt med Google-appar och tjänster.

För att ytterligare driva på innovations-takten, skapar Ford och Google en ny samarbetsgrupp, Team Upshift. Genom att utnyttja talangen inom båda bolagen ska Team Upshift pressa gränserna för Fords transformation och möjliggöra nya, personliga kundupplevelser. Detta kan omfatta projekt som sträcker sig från att utveckla nya återförsäljar-upplevelser när man köper en bil till att skapa nya ägarerbjudanden baserade på data osv.

”När Ford nu fortsätter med den mest omfattande transformationen i vår historia med elektrifiering, uppkopplade- och självkörande bilar, bildar Google och Ford tillsammans ett innovationskraftverk som verkligen kan leverera en överlägsen upplevelse för våra kunder och modernisera vår verksamhet”, säger Jim Farley, VD för Ford.

”Från det första löpande bandet till den senaste förarassistenteknologin har Ford satt innovationstakten för bilindustrin i nästan 120 år”, säger Sundar Pichai, VD för Google och Alphabet. ”Vi är stolta över att samarbeta för att implementera det bästa av Googles AI, dataanalys, beräknings- och molnplattformar för att hjälpa Ford att ställa om sin verksamhet och teknologiska utveckling som håller människor säkra och uppkopplade på vägen.”

Som sin föredragna molnleverantör och med start senare i år kommer Google att hjälpa Ford att utnyttja Google Clouds AI-, ML- och dataanalysteknik. Detta för att påskynda biltillverkarens digitala omställning, modernisera verksamheten och utveckla tekniken i uppkopplade fordon med hjälp av Googles säkra och pålitliga moln. Med Google Cloud planerar Ford att:

• Ytterligare förbättra kundupplevelser med hjälp av differentierad teknik och anpassade tjänster;

• Påskynda moderniseringen av produktutveckling, tillverkning och hantering av försörjningskedjan, inklusive användning av AI för anställdas utbildning och än mer tillförlitlig prestanda för utrustningen vid fabrikerna;

• Påskynda implementeringen av datadrivna affärsmodeller där kunder kan få meddelanden i realtid för exempelvis underhåll och service

Ford och Google har en gemensam vision att ge roliga, säkrare och effektivare upplevelser med uppkopplade fordon byggda för att minimera förarens distraktion. Men hjälp av over-the-air uppdateringar kommer kunderna dessutom alltid ha tillgång till den senaste mjukvaran. Från och med 2023 kommer Ford- och Lincoln-kunder globalt att kunna utnyttja unika, digitala upplevelser byggda ovanpå Android-operativsystemet och med inbyggda Google-appar och tjänster, som inkluderar kart- och röstteknologi i världsklass:

• Med Google Assistant kan förare hålla ögonen på vägen och händerna på ratten och att få saker gjorda enbart med hjälp av sin röst

• Med Google Maps som fordonets primära navigeringsverktyg kan förare nå sin destination snabbare med information om trafik i realtid, automatisk omdirigering, filnavigering med mera.

• Med Google Play har förare tillgång till sina favoritappar för att lyssna på musik, podcasts, ljudböcker med mera. Dessa appar är optimerade och integrerade för användning i fordonet.

Android gör det också möjligt för Ford och tredjepartsutvecklare att bygga appar som ger en ständigt förbättrad och allt mer personanpassad ägarupplevelse.