Fords helelektriska E-Transit intar europeiska vägar när tester inleds med ett urval av större företagskunder inför säljstarten under våren 2022.

Testerna startar med tio E-Transit-prototyper som testas i en mängd intensiva, verkliga scenarier inom post-, kommun- och serviceföretag, ”last-mile” och livsmedelsleverans inom Tyskland, Norge och Storbritannien. Bland försöksföretagen finns AWB -avfallshantering, Köln stads kommunflotta, DHL Express i Storbritannien, DPD, Posten Norge, Ocado och Recover Nordic.

Testflottan har ett komplett sortiment av E-Transit-varianter, inklusive skåpbilar, dubbelhyttar och chassin med en totalvikt från 3,5 till 4,25 ton.

Testerna markerar den senaste fasen i Fords utveckling av den nya E-Transit, som kommer direkt efter det omfattande testprogram som genomförts i Fords egna anläggningar. Testföretagen kommer att ha hand om E-Transit-prototyperna under sex- eller 12-månadersperioder.

E-Transit har konstruerats för att möjliggöra påbyggnation med samma flexibilitet som utvecklats för befintliga Transit-modeller. Ett urval av testflottan har försetts med specialbyggnationer, några exempel på byggnationerna är:
• Kylfordon för livsmedelsleverans, drivs av 2,3 kW ProPower Onboard-system
• Tippflak för avfallshantering
• Budbil för så kallad ”Last-mile delivery” med genomgång till lastutrymme och luftfjädring bak

E-Transit kommer lanseras i Sverige under våren 2022.