FinnMetko genomfördes den 28-30 augusti. Ponsses monter och demonstrationsområde lyste gult av maskiner ur både gamla och nya serien. Modellserien 2015 ger samtliga maskiner samma uttryck som Scorpion fick redan från start.

– Den feedback vi har fått de senaste åren har beaktats i den nya modellserien. De viktigaste ändringarna i det dagliga arbetet för entreprenörer och förare kan ses i servicevänligheten samt en hög nivå av användbarhet och hållbarhet, sa Jarmo Vidgren, försäljnings- och marknadschef på Ponsse.

Steg 4F

I Europa utrustas samtliga maskiner i modellserien 2015 med motorer som uppfyller steg 4F. Motorerna kommer från Mercedes-Benz. Förutom bättre avgasrening ger motorerna lägre bränsleförbrukning, bättre respons på plötsliga effektbehov, högre effekt och förbättrat vridmoment.

Ny motorteknik och förbättrad hydraulik har gjort det möjligt att förlänga serviceintervallen från 600/1 200 timmar till 900/1 800 timmar, vilket ökar antalet effektiva arbetstimmar och minskar driftkostnaderna. Det har även gjorts förbättringar av ramar och kranar.

Samtliga modeller har försetts med uppgraderad transmission. Dessutom har den maximala dragkraften för Buffalo, Elk och Wisent ökats.

Dubbla ramar höjer komforten

Ponsse ActiveFrame är ett nytt hyttfjädringssystem för åttahjulare och är tillgängligt för Buffalo-skotare. Systemet fjädrar alla sidorörelser som riktas mot föraren. Det ger vinster i komfort och hälsa, men också i produktivitet. Den komfortabla körningen innebär att föraren kan använda högre hastigheter, i synnerhet vid körning utan last. Även arbetet med kranen uppges bli effektivare eftersom systemet håller hytten horisontell även i ojämn terräng.

– Traktordelen har dubbla ramar – en för boggilådorna och en för hytt och motor. De båda ramarna är förenade med rejäla lager. Med hjälp av sensorer och cylindrar justeras den övre ramens position under körningen, förklarade Joel Uusi-Mikkola på Ponsse.

– Det finns även möjligheter att låsa fjädringen. Likaså att styra hyttens läge manuellt, fortsatte han.

Tekniskt sett är lösningen närbesläktad med Scorpions nivelleringssystem. Tack vare den dubbla ramstrukturen är fjädringssystemets svängpunkt mycket låg. Det eliminerar effektivt eventuella svängningar riktade mot föraren.

Nyheter även i hytten

Hytten har gott om förvaringsutrymme och utmärkt sikt. Stor vikt har lagts vid reglagens placering.

I januari levereras maskinerna med den nya och egenproducerade Opti7-datorn, som fått ett plattare och pekvänligare utförande.

– Opti7 har även effektivare processor, större hårddisk och använder Windows. Mjukvaran är egenutvecklade Opti4G. Datorn gör det enkelt att sända och ta emot data, framhöll Heikki Kyllönen.