SkogsElmia ska ses som ett mer intimt Elmia Wood – jätteutställningen som arrangeras vart fjärde år och slår upp grindarna den 7 till 10 juni 2017, nästa gång.

Men SkogsElmia är inget dåligt alternativ och framför allt är den helt perfekt för svenskt skogsbruk, som det ser ut i verkligheten. Där mer än 50 procent av skogsarealen ägs av privatpersoner och där det av naturliga skäl förekommer mängder och mängder av olika kunskapsnivåer, viljor och resultat.

– I Sverige drivs skogsbruket på ett världsledande sätt och ofta är det innovationer i Sverige, och till viss del Finland, som sedan växer sig starka och mer eller mindre erövrar världen. Därför är SkogsElmia så viktig.

Skotartävling

Normalt sett brukar besöksantalet ligga på dryga 30 000 personer och det är alla mycket intresserade och nyfikna skogsintresserade. I år är ett av huvudnumren alla tiders skotartävling. Det är hela 2000-talets svenska skolmästare i skotarkörning som gör upp om den slutgiltiga titeln.

– Det ska bli jättespännande. För det första var det kul att se att så många av årsvinnarna kan komma att ställa upp. Vissa av dem är fortfarande skotarförare, fast med uppdaterat material som arbetsredskap, andra jobbar inom andra branscher, men kommer ändå hit och kör tävlingen – och slutligen några har avböjt deltagande, eller kan inte delta av andra skäl. Men det är bara några få.

Till i år är det traditionella tävlingsmoment, som att bygga torn med stubbar och lasta stock, men även ett nytt moment – som verkligen ligger i tiden.

– Ja, det ska förebygga markskador, genom att lägga ut broar och skydd över diken. Allt på tid.

Deltagarna spakar bandförsedda John Deere.

Skogskoncept

Mercedes-Benz deltar genom Hedins Bil med företagets flaggskepp Mercedes Actros. Företagets produkter har hittills varit ganska sällsynta i de svenska och finska skogarna, men det ska bli ändring på saken nu, är det tänkt.

– Vi planerar att presentera ett koncept med färdigbyggda timmerbilar, säger Andreas Fransson, lastbilssäljare på Hedin Bil. Det är dels en traditionell skogsbil med timmerbankar och kran, dels en så kallad gruppbil, utan kran.

Gruppbilen lastas alltså av en extern bil, och därmed slipper ekipaget vikten av kranen, på cirka tre ton. Vilket alltså kan användas för en större volym virke istället.

Nyhet från Ponsse

I övrigt kan noteras att SkogsElmia på ett enda bräde samtidigt blir Finlands största mässa. Utställarna från vårt grannland är många och de förlägger flera världspremiärer till Jönköping.

– Det är nära mellan länderna och ländernas skogskultur är lika på flera sätt, med skogen som en del av folksjälen, säger Rainer Rönnbäck på Viexpo som representerar Elmia i Finland.

Ponsse visar bland annat sin kraftigt uppdaterade skotare Gazelle och en ny hyttkonstruktion på skotaren Buffalo.

I övrigt ligger alltså mycket av fokus på ett modernt och ansvarsfullt skogsbruk. Allt fler upptäcker och värdesätter skogsbruket inte bara som en ren inkomstkälla med så stort rotnetto som möjligt, utan även ett tillfälle för semester, jakt och miljöengagemang.

Bland annat visas på SkogForsks slinga exempel på trakthyggesbruk, sida vid sida med kontinuitetsskogsbruk. Vad som är bäst tristar de lärde om, men här finns chansen att se såväl slutavverkning som ytterligare gallringar och blädning.