Lördagen den 2 oktober kulminerar TIMBERSPORTS® – säsongen, då individuella VM 2021 genomförs i tyska München. Toppatleten Ferry Svan, guldmedaljör under årets Nordiska Mästerskap och placerad tvåa i den europeiska rankingen, representerar Sverige. Ferry ska nu göra upp mot den internationella världseliten om världsmästartiteln.

Att Ferry Svan skulle bli den atlet som representerar Sverige och Norden i årets individuella världsmästerskap stod klart efter Nordiska Mästerskapen i slutet av augusti. Då efter att Ferry stod som slutgiltig segrare och därmed nordisk mästare – dessutom med ett nordiskt rekord i grenen Single Buck.

– Mycket fokus låg på att vinna Nordiska Mästerskapen för att då också kunna ta sig till individuella VM 2021. Det världsmästerskapet har alltid varit slutmålet för mig, och Nordiska Mästerskapen var ett viktigt delmål på vägen, berättar Ferry i pressmeddelandet från Stihl.

Lördagen 2 oktober samlas nu extremsportens elit. Totalt tävlar tolv av världens främsta atleter – de nationella mästarna från Kanada och USA, samt de tio främsta europeiska atleterna. Bland motståndet den 2 oktober finns bland annat amerikanska mästaren Jason Lentz, kanadensiska mästaren Marcel Dupuis, och den tjeckiske Martin Komárek – rankad europaetta. Med extremsportens skickligaste atleter på plats väntas världsmästerskapet bjuda på tuff konkurrens, där styrka, teknik och fokus blir avgörande för vem som kammar hem världsmästartiteln.

Ferry, yngst bland de tävlande atleterna, har tidigare tävlat i individuella VM år 2019, där han placerade sig på en sjunde plats. Tre år senare har Ferry ytterligare meriter med sig – så som svensk- och nordisk mästare, förstaplatsen i Four Nations Cup 2020 och nu även rankad som nummer två i Europa.

– Jag har absolut utvecklats som atlet sedan VM 2019. Det syntes inte minst i World Trophy European Qualifier nu senast. Jag kommer att försöka ta med mig känslan jag hade där till den 2 oktober. Målet är att ta mig till final, och att få köra en Hot Saw där – sen får man se vad som händer efteråt. Det kan hända mycket inom just Hot Saw i och med att den är värd så mycket poäng, säger Ferry.

Om målet uppnås blir det en historisk placering, då ingen annan nordisk atlet tidigare har nått finalrundan i ett individuellt VM.

I individuella VM samlar atleterna poäng i alla sex TIMBERSPORTS®-grenar: med såg i Stock Saw, Single Buck och Hot Saw, med yxa i Standing Block Chop, Underhand Chop, och Springboard. Grenarna delas upp i tre rundor där atleterna med lägst poäng elimineras efter varje runda. Sista rundan är finalen med grenen Hot Saw, där den tunga motorsågen kan väga upp till 30 kilo. Med sin maxhastighet på 250 km/h sätts extremsportens atleter på prov, och en pallplacering kräver hög prestation.

Det individuella världsmästerskapet genomförs i år utan publik, och TIMBERSPORTS® kommer att livesända tävlingen via Facebook, Youtube och Twitch. Under nästa år står Sverige som värd för VM 2022, då i Partille Arena utanför Göteborg.

Deltagare individuella VM 2021

 1. Jason Lentz, USA
 2. Marcel Dupuis, Kanada
 3. Martin Komárek, Tjeckien
 4. Ferry Svan, Sverige
 5. Robert Ebner, Tyskland
 6. Michal Dubicki, Polen
 7. Pierre Puybaret, Frankrike
 8. Andrea Rossi, Italien
 9. Armin Kugler, Österrike
 10. Elgan Pugh, Storbritannien
 11. Severin Bühler, Schweiz
 12. Koen Martens, Belgien