Allt sedan Volvo FL blev Truck of The Year 1986 har den främst förknippats med citydistribution, men den smidiga bilen har attraherat och hittat ut i mängder av andra applikationer och användningsområden. Nu blir den således ännu mer produktiv, med 200 kilo i ökad lastkapacitet. I den här storleken av lastbil innebär det självklart en procentuellt större fördel.

Den kompakta femlitersmotorn för Euro 6 erbjuds även för 14 och 16 ton vilket frigör de 200 kilona extra.

Flexibilitet

Dessutom kan Volvos åkerisystem Dynafleet beställas direkt från fabrik även till Volvo FL, vilket även det innebär möjlighet till ökad produktivitet.

– Vi vill att ännu fler ska upptäcka kapaciteten hos Volvo FL. Den nya kombinationen med lättare drivlina och hög lastförmåga passar framför allt de som har höga krav på produktivitet och söker en kostnadseffektiv transportlösning, säger Pernilla Sustovic, segmentschef för distribution vid Volvo Lastvagnar.

Volvos fyrcylindriga Euro 6 motor på fem liter finns i utförandena 240hk/900Nm samt 210hk/800Nm. Båda motorerna kommer erbjudas till en bredare grupp Volvo FL-kunder, inklusive 14 och 16 ton. Genom att motor och växellåda tillsammans väger 200 kg mindre än det sexcylindriga Euro 6-alternativet, skapas möjlighet till motsvarande extra nyttolast.

– Femlitersmotorn kan vara ett lämpligt alternativ för de som vanligtvis inte utnyttjar den maximala tågvikten men samtidigt värdesätter flexibiliteten att kunna köra med tyngre laster vid behov, säger Pernilla Sustovic.

Dynafleet

Nu kan således hela Volvo Lastvagnars produktprogram, inklusive Volvo FL och Volvo FE, beställas med vagnparkssystemet Dynafleet direkt från fabrik.

Genom systemet kan kunderna följa verksamheten i realtid via ett webbgränssnitt eller en app och få värdefull information som kan bidra till ökad effektivitet.

Dynafleet innehåller tjänster för förartider, positionering, bränslebesparing och miljöpåverkan som betalas via en månadsprenumeration.

Plats för teamet

Samtidigt breddar Volvo Lastvagnar sin marknad med just FL-serien, med hjälp av en manskapshytt. Det gör att Volvo FL kan bli aktuell för tjänst inom exempelvis räddningstjänst, brandförsvar och vägassistan.

Manskapshytterna håller samma höga säkerhetsstandard som Volvo Lastvagnars övriga hytter.

– Vi är väldigt stolta över att nu kunna erbjuda två nya toppmoderna och säkra lastbilar med unika påbyggnadslösningar för den här typen av transporter. Med smidiga Volvo FL och även robusta Volvo FMX har vi ett brett program av lastbilar med manskapshytt, säger Pernilla Sustovic, chef för segmentet Distribution på Volvo Lastvagnar.

Nya Volvo FL Crew cab är avsedd för totalvikter (GVW) på upp till 16 ton. Hytten har plats för upp till sju personer. Lågt insteg och dörrar med 90 graders öppningsvinkel gör det enkelt att ta sig i och ur.

– Med nya Volvo FL Crew cab kan vi erbjuda betydligt fler möjligheter till kundanpassade lösningar direkt från fabrik. Till exempel har vi två motoralternativ på fem respektive åtta liter, två alternativa hjuldimensioner och ett flertal olika chassihöjder, säger Tobias Bergman, produktchef för Volvo FL och Volvo FE.

FAKTA Nya Volvo FL Crew cab

För totalvikter (GVW) upp till 16 ton.

Manskapshytt med plats för upp till sju personer.

Lågt insteg, låg tyngdpunkt, dörrar med 90 graders öppningsvinkel.

Motor: Volvo D5K Euro 6 med 210 eller 240 hk, alternativt Volvo D8K med 250 eller 280 hk.

Växellåda: Helautomatisk växellåda, I-Sync eller manuell växellåda.