Bollnäsföretaget Excidor har hjälpt Maskinia att anpassa hjullastarna i Case nya serie G2 Evolution till svenska förares krav. Originalspakar och paddelkontroller som var för stora och tröga har ersatts med en liten joystick för styrningen och lättmanövrerade vippor för körning av aggregat och skopa.

– Många svenska förare vill inte ha en 15 centimeter hög spak. Här får de en fem centimeter hög joystick som dom styr med tumme och pekfinger. Vi har ersatt knappsatsen med vår ExciPad WS, styrsystemet är fortfarande Case originalsystem, säger Jan-Erik Persson som är vd på Excidor.

På det högra armstödet kan maskinköparen välja mellan styrspak eller stolsintegrerat fyrspakställ för manövrering av lastaggregat och skopa. Maskinia tyckte att paddelkontrollerna på Case spakställ var för hårda att manövrera. Dessa har nu ersatts med Excidors spakställ, ExciPad LV, med vippor, som har anpassats till Case styrsystem. ExciPad LV har även styrning av två extrafunktioner, omkopplare för fram/back och kickdown-knapp.

Excidor har även anpassat sitt system för redskapskontroll ExciControl MH till Case hjullastare. I stället för att ha en display från varje redskapstillverkare kan maskinföraren styra alla hjullastarens redskap från en enda display.

Case G2 Evolution finns i sju modeller från 12 till 30 ton. Motorerna uppfyller kraven för steg 5 utan användning av EGR. Bland nyheterna märks möjlighet att justera parallellyft och lutning på skopan oberoende av varandra. Den nya däcktryckssensorn ger föraren kontroll över däcktrycket direkt i maskinens display. Det ger 20–30 procent längre livstid på däcken.

Som tillval finns ett nytt vågsystem, där vågen är direkt integrerad i maskinens huvudskärm. Där visas skopans nyttolast, antalet lastprocesser, den ackumulerade vikten, orderdata med mera.