Toni Prepula började sin yrkesbana på en mekanisk verkstad, jobbade sedan på skogsmaskinsverkstad och började köra skogsmaskin några år in på 1990-talet. Efter fem år som anställd startade han eget och tog då över skördaren efter tidigare arbetsgivaren Matti Hämälainen, som ville trappa ner.

– Det var en utmärkt lösning för oss båda, konstaterar Toni.

Nu är det istället Matti som hjälper Toni med en del skotning, då med Mattis egna skotare.

Tonis företag TMP Entreprenad AB har idag tre maskiner: En Ponsse Scorpion skördare, en åttahjulig Valmet 840.4 skotare och en lånad sexhjulig Ponsse Buffalo skotare. Det är den sistnämnda som inom kort kommer att ersättas av en Buffalo-skotare med ActiveFrame.

– Efter 20 år med Valmet är det kul att prova något nytt, säger Toni som en av förklaringarna till att han växlar röda maskiner mot gula.

Överträffat förväntningarna

Ponsse Scorpion har överträffat Tonis förväntningar i både komfort och produktivitet.

– Vi kör allt från förstagallringar till slutavverkningar och frötallar. Scorpion med H6-aggregatet passar oss perfekt, berättar Toni, särskilt överraskad över maskinens kapacitet i lite grövre skog.

Om Toni inte varit fullt nöjd med investeringen hade det funnits anledning till självrannsakan. Maskinköpet grundades helt på rekommendationer, för någon provkörning fanns det inte tid till. Inte heller Buffalo AF-skotaren är provkörd av Toni, men han litar på leverantören och på kollegorna i branschen.

– Jag såg skotaren i arbete på Nolia och hyttfjädringen verkar väldigt lovande. Komforten är viktig. Det handlar ju om maskinförarens arbetsplats fem dagar per vecka.

Eget dunderbygge

Toni har tidigare varit maskinförare på full tid fram till i våras, men nu lägger han allt mer tid på maskintransporter. Till detta har han dunderbygget Smemax från OP Smedab AB, byggt på en Volvo FH12.

– Dunderbygget är perfekt för skogsmaskiner, men fungerar också till grävmaskiner i rimlig storlek.

Uppdragen kan vara av väldigt varierande storlek. Därför värdesätter Toni att företaget klarar maskintransporterna på egen hand. Först byggde Toni ett eget ekipage, bestående av en traktorregistrerad lastbil med trailer. Därefter investerade Toni i sitt första dunderbygge, som förra året byttes mot det nuvarande.

Toni började med äldre skördare och skotare, men har successivt jobbat sig till en yngre maskinpark.

– Det blir lätt för mycket stillestånd annars. Därtill kommer vinsterna i ergonomi. I en kraftfull och stadig maskin spänner man sig inte lika mycket i arbetet med spakarna. Det känns att man gör ett bättre jobb och man blir inte lika trött.

Lagom storlek

Inklusive Toni har företaget fyra anställda, snart fem. Det är yngsta sonen, Robert, som är på väg in i företaget när sista året på transportprogrammet är avklarat.

Sedan tidigare är äldsta sonen, Andreas, aktiv i företaget som förare av både skördare och skotare. Andreas började i företaget direkt efter att ha gått yrkeshögskola i Alfta. Även Kristoffer Karjula, kusin till sönerna, kör båda maskintyperna. Därutöver är Olle Ehrlin skotarförare.

Vid starten av det egna företaget hade Toni arbete åt sig själv och ytterligare en person. Sedan körde han själv i närmare tio år. Nu är det tre maskiner och en lastbil som ska rulla. I genomsnitt körs skördaren ett och ett halvt skift, medan skotarna körs enkla skift.

– Det här känns som en lagom nivå. Om verksamheten blir större är det lätt att allt blir känsligare, med risken ökar för att kostnaderna stiger mer än vad omsättningen ökar.

Rår sig själva

Toni och hans medarbetare stortrivs i skogen.

– Det är skönt att rå sig själv och att ha möjligheten att justera arbetstiderna efter egna behov. Dessutom bjuder jobbet på vacker natur med stundtals fantastiska vidder.

TMP Entreprenad AB kör åt Siljan Skog AB. Merparten av uppdragen ligger inom en radie av tio mil, vilket betyder Gästrikland och delar av Dalarna, Härjedalen och Hälsingland.

Marknaden är pressad. Det är sällan några prishöjningar, snarare går ersättningen åt andra hållet.

– Därför gäller det att ligga i så gott det går, att ha ordning på grejerna och att uppdragen är förberedda från kundens sida. Det betyder mycket för produktiviteten att skogen har röjts innan det är dags för gallring. Alla vinner på att det görs rätt insatser i rätt tid, summerar Toni innan han kliver upp i lastbilshytten och ger sig iväg för ännu en maskintransport.