Robert Bronett säger till Åkeri & Transport att han skäms oerhört mycket. Men han slår tillbaka, krymper anklagelserna och känner sig ”på gränsen till förolämpad” när vi ställer frågor.

– Tror du verkligen att vi satt i system att strunta i våra fordon? kontrar han.

Cirkuskungen säger att allt strul mycket beror på omsättning av personal på ekonomisidan och de som praktiskt ska ha hand om bilarna. Ett flerårigt problem.

– Detta är oerhört pinsamt, turnéstarten var en skämmig vecka. Men det är mänskligt att fela. I dag är alla fordon skattade och besiktigade, sa han tre dagar efter avslöjandet, som blev mycket uppmärksammat.

Bronett avvisar kritiken med att fordonen bara transporterar eget material, inte för tredje part. De kör bara cirka 150 kilometer i veckan och är avställda, med något undantag, under vintern.

– Det är ingen ursäkt utan en förklaring. Det rör sig om 19 lastbilar och nio släp. Fordonen är inga ungtuppar. Jag tror att de äldsta ekipagen är från 1997.

Vissa har inte varit besiktigade på flera år.

– De har inte körts 2013 och 2014.

Ni har ju hela vintern på er att se över fordonen.

– Vi har projektanställd personal som inte jobbar då.

Någon måste ha haft ansvar för detta?

– Ytterst är det jag. Jag har misslyckats att delegera. En kvinna på kontoret betalade skatt vid förfallodagen, hon hade inte en aning om att den måste betalas innan bilarna får rulla.

Men någon borde reagerat när det ena fordonet efter det andra lämnar besiktningen med både ettor och tvåor.

– Vi startade turnén utan att någon hade koll på om bilarna var okej. Nu har vi konstruerat ett dataprogram där vi lägger in alla bilar, med varning en månad innan besiktning. Jag har gjort en mekaniker ansvarig för att de ska in på årlig kontroll. Detta borde gjorts för två år sedan. Det vi inte gjort är resultatet av total inkompetens.

Det verkar brista i ledarskapet.

– Vi måste omsätta 26 miljoner för att få det här att fungera och att kunna betala nästan hundra personer. Att vi då beskylls för att vi riskerar människors liv, kanske att dömas till fängelse för att strunta i att betala skatt.

Du säger att allt nu är fixat, det sa du tidigare också. Det var fel.

– Opus bilbesiktning hann inte med utan bokade om tiderna för oss.

Vad hade hänt om ni tvingats till besiktning av alla fordon samtidigt?

– Ekonomisk katastrof.

Tog du beslutet att köra vidare?

– Vet du vad… det är en absurd anklagelse. Det är en frågeställning som är näst intill förolämpande. Jag riskerar inte något som mina farföräldrar startade 1937, det renommé som min pappa, min bror och jag bygge vidare på, för att undanhålla ett mindre belopp. Men vi har lärt en läxa.