Komatsu Forest, tillverkare av skogsmaskiner, genomför i Umeå just nu en av landets största industrisatsningar. Peab bygger en framtidssäkrad fabrik med tillhörande kontorsbyggnad i träbyggnadsteknik. Allt bygger på principen om en klimatneutral produktion.

Den omfattande satsning som Komatsu Forest gör i Umeå har hållbarhet som främsta signum. Företaget säljer sina produkter över hela världen. Den nya moderna fabriken med tillhörande kontorsbyggnad i träbyggnadsteknik i sex plan uppförs just nu i Klockarbäcken, ett expansivt industriområde utanför Umeå.

– Den färdiga fabriken är tänkt att invigas till sommaren 2021. Och den nya fabriken kommer att bli något av ett unikt landmärke med sina närmare 40 000 kvm fördelat produktionsyta i två plan samt en tillhörande kontorsbyggnad i sex plan, säger Kurt Jämtemo, projektchef hos Peab.

Hållbarhet i fokus

Kontorsbyggnaden kommer att stå färdig längre fram och den uppförs med trästomme i massivträ och med synligt trä i bärande pelare och snedsträvor. Martinsons är leverantör av trästomme och PEAB är totalentreprenör. TK Botnia (Träkonstruktion Botnia) har ansvarat för konstruktionsutformning.

Komatsu Forest har i dagsläget både huvudkontor och tillverkning i Umeå, där ungefär 530 av företagets anställda har sin arbetsplats. Och fler lär det bli när nya fabriken finns på plats, i industriområdet Klockarbäcken i Umeås utkant. Peab har också utfört en noggrann förstudie för att kunna göra etableringen och flytten av befintlig verksamhet så smidigt som möjlighet och med bibehållen hög produktionstakt.

Koldioxidneutral produktion

Kontorsbyggnaden vid Komatsus nya anläggning i Umeå kommer att ha ett våningsplan – det tredje – som är en samlingsyta med restaurang, konferensmöjligheter och allehanda mötesplatser internt och externt. Det är också tredje våningen som är utrustad med en ”ramp” in i fabriken, där exempelvis studiebesök kan genomföras utan störningar i produktionen.

Komatsus nya fabriksmiljö kommer att vara koldioxidneutral i sin produktion, vilket uppnås genom högeffektiv energiförsörjning med solpaneler, modern byggteknik och geoenergi. Placeringen vid Klockarbäcken i Umeå är vald med omsorg, då närheten till järnvägen innebär att en ökad andel av företagets transporter kan ske via järnväg. Vad gäller Internet of Things tar Komatsu Forest i Umeåfabriken ett steg mot fjärde generationens industri, där företagets tillverkningsprocess kommer att vara uppkopplad i sin helhet.