För de som bara har en hum om vad skogsbruk handlar om, är en presentation av Elmia Wood, som hålls vart fjärde år, fullständigt överflödig.

Det finns många skäl till varför just den svenska mässan vuxit och blivit så populär, men kanske är den främsta anledningen att Sverige länge ansetts vara världsledande på skogsbruk och tillverkningen av skogsmaskiner.

Ständig diskussion

Dessutom torde det locka många att utställningen arrangeras i sin rätta miljö, nämligen mitt ute i skogen.

– Ja, det flyttades ut i skogen redan på 1970-talet och där har den stannat. Vi betraktar oss numer som en global mässa och det innebär att vi även marknadsför mässan med representanter i 22 länder. Det arrangeras massor av gruppresor hit till Sverige och Jönköping.

Om det är så att Sverige är ledande inom skogsmaskinerna, så skiljer sig ändå tekniken en hel del från övriga världen. Där vi kör kortvirkesmetoden med skördare som fäller, kvistar och apterar, och skotare som kör ut virket, så är det olika lösningar med helstam och lunning, som är vanligare i andra länder.

– Detta är en ständig källa till diskussioner. Det är väl helt enkelt så att vår metod men förhållandevis mycket skog, men små träd, passar bäst här, medan i Nordamerika till exempel, med sina jätteträd, passar andra typer av loggning och helstamshantering bättre.

Ny avdelning

Det råder dock ingen tvekan om att den svenska tekniken är långt framme med ytterst fina och världsledande tillverkare som Komatzu Forest, Ecolog, Rottne och Gremo. Även Finland har fina tillverkare i John Deere, som egentligen är amerikanskt, men med skogsdivisionen i Finland, samt Ponsse.

Alla finns de på plats i Jönköping, på slingan för storskaligt skogsbruk. Men det finns även en lika fullmatad slinga för småskaligt skogsbruk, samt ett fältområde, där alla service, kunskaps och liknande, finns på plats.

– Vi har en ordentlig nyhet i år, som jag gärna vill lyfta fram, berättar Jakob Hirsmark. Tidigare år har vi begränsat oss till vad som händer i själva skogen, men i år år tar vi även upp alla moment från skogskanten och till industrigrinden.

Avdelningen kallas Load and Transport och handlar om logistiken, när väl virket är utloggat till skogsbilvägarna. Där finns alla kunskap och maskinmaterial som krävs för att hålla vändplaner och skogsbilvägar i skick, där finns många stora lastbilstillverkare.

– Jag skulle vilja nämna Volvo, såväl Volvo CE, som Volvo Trucks, där finns MAN, Liebherr, Tatra och många fler. Vissa av dem utlovar världsnyheter.

Många länder

Så det är ingen risk att den nya logistikavdelningen, på något sätt tränger ut det småskaliga, som ju lockar så många besökare?

– Nej då, det handlar inte om något skott i mörkret. En besöksenkät 2013 visade att tio procent ville ha utställare även inom detta segment. Men absolut inte på bekostnad av det småskaliga.

Något annat nytt inför 2017 års Elmia Wood?

– Ja, vi hade 46 000 individer förra gången, och 54 200 som gick in genom vändkorsen, vissa var nämligen på besök flera dagar. I år hoppas vi på 50 000 individer, men det är svårt eftersom även denna bransch globalt sett drabbas av effektiviseringar och därmed sysselsätter färre.

Hur många länder?

– Vi hoppas på besökare från 50 länder. Vi sätter upp en jättevärldskarta och arrangerar en blygsam World Competition. Vi uppmanar alla som kommer att sätta upp en knappnål på sin hemort, och T-shirts utlovas till de första från varje land.

Han är i alla fall säker på att locka besökare från alla världsdelar till Jönköping, Jakob Hirsmark. Men han utlovar inget svar på den eviga frågan – helstam eller kortvirke.