Stormen Hilde drog fram hårt över Västerbotten. Mikael Öhman fick idén om att använda smart teknik för att snabbare leta upp vinddriven skog.

– Idén med drönare i kommersiellt bruk har funnits länge. Sedan flera år har jag kunnat ringa in en entreprenör och flyga in en skog med den traditionella metoden – Lantmäteriets flygplan. Skördare har arbetat med hjälp av gps. Jag kom med idén att sätta ihop tekniken, säger han.

Nyttan med drönare har använts i bland annat inom jordbruket.

– Många har visat bra svar, på en massa möjligheter att informationen ska in direkt i skördarna, men inte förstått frågan. Uppslagen har fallit platt. Men vi har visat att tekniken fungerar.

Prickar rätt

Från ax till limpa ser det ut så här för att följa Skogsvårdslagens paragraf 29. Skogen blåser omkull, skogsbolaget åker dit för att ta hand om vindfällda träd. Nu får han elektroniska kartor med röda prickar som visar var stormfällorna finns.

– De behöver inte ödsla tid på att leta upp skog som fallit offer för stormen. Och det har förstås varit extra besvärligt för dem som kör sina pass när det är mörkt.

En skogsmaskin kostar fem miljoner, eller 1 500 kronor i timmen i drift. Den konventionella metoden har slukat pengar.

– Kaos att ge sig ut att leta och en maskin som inte utnyttjas effektivt – den bilden såg jag, säger Öhman.

Samtidigt såg han bilden av billig drönarteknik som blir allt mer tillförlitlig.

– Det system vi använder kostar 210 000, överkomligt med tanke på vad en skördare går på. Då får man en drönare med kamera, antenn och styrning samt programmet som styr den. I priset ingår försäkringar.

Snabb städning

SLU har drivit ett projekt för att förbättra och underlätta planeringen av drivved, det som skogsbolagen kallar städning, över ett 90 hektar stort område i Västerbotten. Uppdraget: att effektivt leta upp träd som fallit omkull, göra en snabb inventering, och på så sätt underlätta för att få fram träden till bilväg.

– Området flygs in i bra väder. Tekniken för på ett smidigt sätt över bilder till skördaren.

Gemene man kallar drönaren, som har ett vingspann på 1,2 meter, för ett litet radiostyrt flygplan.

– Styrsystemet är mycket avancerat, mjukvaran gör detta användbart. Jag har fått höra att jag varit smart. Men jag har inte gjort så mycket, varken ändrat i hård- eller mjukvaran. Min enda hjälp var en usb-sticka. Egentligen sjukt att ingen gjort detta tidigare.

Han säger att det är oförsvarbart.

– Det handlar om enorma besparingar, hur mycket pengar som helst.

Personalen i skogen bedömde att tidsvinsten ligger på mellan 30 och 60 procent, lite beroende på vilken tid på dygnet de jobbat. Med en maskin som har en sådan timtaxa.

Snabb och billig

På andra områden har SLU räknat mer vetenskapligt.

– 70 procent av alla vindfällda trän har städats upp. Det är en bra teknik. Som grädde på moset är det en teknik som inte är dyrare än en traditionell investering. Plus att den är otroligt mycket snabbare.

– I katastrofsituationer ligger det ett värde i att hinna undan med planeringen.

SCA har gått vidare med en större undersökning för att implementera detta.

– Sannolikheten att metoden kommer att användas inom en snar framtid, innan sommaren, är god.

Erik Norén, skördeförare:

– På flygbilder ser vi tydligt var högarna av träd ligger. Vi kan koncentrera oss direkt på områden där det ligger skadad skog. Detta ger mycket bättre precision. Vi läser lätt av var vi står och hur vi ska komma dit.