Peter och Niklas driver P Karlssons Planering Gräv och Schakt AB. Företaget är vad det heter, för det jobbar i huvudsak med anläggnings- och markarbeten, men också om en stor del av transporterna i anslutning till dessa.

Numera från Eskilstuna, men startade 1990 i näraliggande Ärla, då Peter skaffade en traktorgrävare. Han var då fortfarande anställd, så uppdragen fick utföras på kvällar och helger. Under några år lät han det egna företaget vila för att köra lastbil, men snart var han tillbaka i den egna rörelsen. År 2000 tog verksamheten ordentlig fart och har sedan dess bara ökat.

Fyra heltidstjänster

Idag har företaget fyra heltidstjänster, plus en extra resurs, och omsätter cirka tio miljoner kronor. På grävsidan finns en Volvo Ec 210blc bandgrävare, en Liebherr a314 hjulgrävare, en 6,5-tons Neuson på gummiband och så senaste tillskottet – en Volvo Ew 160D hjulgrävare. Därtill en Ljungby L9 hjullastare. På lastbilssidan är det en Scania r500 tridem med kran och lastväxlare samt en Scania r470 boggi. Företaget har ett maskinsläp, ett treaxligt tippsläp och ett fyraxligt släp som klarar två ”burkar”. Till detta kommer ett stort antal containrar, grusflak, med mera.

Niklas är nära nog jämngammal med faderns intåg i entreprenadbranschen. Han föddes 1991 och har i ordets rätta bemärkelse vuxit upp jämte spakarna. Det gör honom redan till en synnerligen erfaren och omvittnat duktig grävmaskinist. Men valet av både yrke och arbetsplats är helt frivilligt, framhåller han. Peter instämmer.

– Det är viktigt att var och en tar sina egna beslut. Samtidigt är det väldigt kul att Niklas jobbar i företaget. Vi trivs att jobba tillsammans och det ger möjligheter för oss att täcka upp för varandra, säger Peter.

Niklas kom på allvar in i företaget 2009, då som 18-åring. Sedan ett par år tillbaka räknar han även på jobb och planerar uppdrag, så han är en välkommen förstärkning i alla bemärkelser.

Bensinstationer

En specialitet för företaget är byte av oljeavskiljare och anläggning av spillzoner på bensinstationer – uppdrag som görs åt Bensinmontage AB i Gävle. Som regel är en till två maskiner i arbete med detta. En maskin går huvudsakligen på NCC Roads och justerar för ny asfaltsbeläggning. Att med hjulgrävare anlägga större planer är ett annat specialområde.

– Det är spännande och kul med specialuppdrag. Dels för utmaningarna, men också för att lönsamheten ofta blir bättre om man har egna kompetenser och lösningar som ger kunden mervärden, resonerar Peter.

Minskar risken för förseningar

Även transportsidan har blivit stor. Företaget transporterar allt från material och egna maskiner till hus. Peter och Niklas tycker det är en stor tillgång att ha egna resurser för transporter.

– Vi gillar att vara mångsidiga, men framför allt så vill vi att maskinerna ska vara igång, framhåller Niklas och får medhåll av Peter.

– Det var därför vi började med egen lastbil och maskinsläp. Med egna resurser kan vi säkerställa att vi får material i rätt tid, men också att vi kommer igång som vi ska efter maskinflytt. Det betyder mycket för både oss och kunderna att slippa stillestånd och förseningar, fortsätter Niklas.

Vintertid är företaget även engagerat i snöröjning. Det sker med både egna och lejda resurser. Då turas vi om att köra lastmaskinen, berättar Peter.

Allt går att lösa

Både Niklas och Peter gillar att arbeta. De beskriver sig som något av fixare. Allt går att lösa. Maskinerna ska snurra och kunderna ska få vad som utlovas – i rätt tid och med rätt kvalitet.

– Tjusningen med jobbet är när allt gått bra, alla är nöjda och man hunnit vad man ska när dagen är slut.

– Det är ju kundernas behov vi måste tillfredsställa. Vi vill inte göra någon besviken. Tvärtom. Även för den egna lönsamheten är det en grundläggande förutsättning att maskinerna är igång, säger Niklas.

I framtidsplanerna ingår att bygga kontor och att skaffa möjligheter till egen förädling av schaktmassor och att satsa mer på den lokala marknaden. Allra närmast i tur står att byta företagets Liebherr a314 mot en ny maskin av samma fabrikat.

– Vi gillar deras nya modeller. Hydrauliken är riktigt bra, säger Niklas.

Peter poängterar att företaget har hittat mångkunniga och självständiga medarbetare.

– De är duktiga med maskinerna och hittar alltid lösningar, vilket är oerhört betydelsefullt. Bra folk är A och O. Kan vi hitta fler bra medarbetare så utökar vi gärna.

Kunniga medarbetare

Peter tycker att Niklas intåg i företaget har berikat såväl verksamheten som den egna tillvaron.

– Det är kul att jobba tillsammans, ta del av nya idéer och se hur verksamheten utvecklas. Dessutom är han grymt duktigt som maskinförare, tillägger Peter – lika stolt som glad.